Corona solar a Tarragona, 24 de gener del 2021 (Jordi Morales)

Què és una corona solar? Se'n poden veure a casa nostra?

TEMA:
El temps de la A a la Z

Si la formació i el perfil dels núvols al cel creen admiració, els fenòmens òptics encara més. Veure'n un és quedar-se embadalit observant-ne l'estructura i la forma. Cal diferenciar aquesta corona solar de la que es forma davant d'un eclipsi, són coses talment diferents, que és quan la lluna cobreix gairebé al 100% el disc solar, però no totalment.

De fenòmens òptics a casa nostra en trobem de molts tipus: arc de sant Martí, arc de boira, arc de foc, glòries, halos, parhelis, iridescències o pilars de sol. Però n'hi afegim un de nou, que va aparèixer el 24 de gener del 2021, i que molt poques vegades se sol veure, una corona solar.

Per observar aquest fenomen calen unes condicions meteorològiques concretes, amb presència de núvols prims, del tipus cirrostratus o altostratus. Les corones són produïdes per la difracció de la llum per diminutes gotes dels núvols o per petits cristalls de gel. Les gotes actuen com a fonts d'ones esfèriques sortints que se superposen i s'interfereixen. Segons les superposicions o separacions de les ones, donen una brillantor més o menys intensa, igual que els diferents colors.

No totes les corones solars tenen la mateixa grandària. Les gotes més petites produeixen corones més grans. Les gotes de mides de 40 µm donen una corona de dimensions petites; en canvi, si són de 10 µm el disc blanc de la corona és molt gran.

Colors bombolla de sabó

Els colors de la corona són iridescents, similars als colors que dibuixen les bombolles de sabó. La grandària de la corona és proporcional a la longitud d'ona de la llum, la corona vermella és el doble de gran que la lila. Tenen un centre intensament brillant gairebé blanc, que és on se superposen totes les corones. La vora és de color groc i vermell; després segueixen el blau violeta, el blau, el verd, el carbassa i acaba en vermell, a l'exterior, tenyit de lila.

Corona solar a Bítem, 24 de gener de 2021 (Estefania Sòria)

Tipus de corones

Segons la composició dels elements a l'atmosfera, poden ser:

  • Corona lunar, quan els anells envolten la Lluna.
  • Anell de bisbe, quan la dispersió de la llum es produeix per les cendres i gotes de sulfat injectades a l'estratosfera per l'erupció d'un volcà.
  • Corona de pol·len. Solen ser corones petites, perquè el pol·len té una mida relativament gran. Com que no sol ser esfèric com les gotes d'aigua, acostuma a donar corones allargades.

Cal protegir-se. Les corones solars són molt a prop del disc solar i mirar directament el sol ens pot danyar els ulls. Tapeu el disc o mireu la corona en un reflex, com podria ser en l'aigua d'una piscina.

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z Meteorologia
Anar al contingut