Una terrassa de la rambla de la Llibertat de Girona (ACN / Aleix Freixas)

Què es pot fer i què no en la nova normalitat a Catalunya

Juntament amb la mascareta i el rentat de mans, la distància és el factor clau i els locals hauran de garantir 2,5 metres quadrats per persona, que equivalen a 1,5 metres de distància interpersonal

Sílvia Mateu Actualitzat
TEMA:
Desescalada

"Claredat i rigor" són els criteris que vol aplicar la Generalitat, un cop superada la fase 3 de la desescalada, que comença a partir de les 0 hores del 19 de juny, segons ha explicat el president Quim Torra.

És el que el govern ha anomenat "l'etapa de represa" o la "nova normalitat", com n'ha dit fins ara Pedro Sánchez.

La distància, l'ús de mascareta i la higiene de mans continuen sent la clau per "protegir-nos entre tots" i no abaixar la guàrdia.

"Podem fer-ho tot, però no cal fer-ho de cop", ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés.


Mobilitat

Des que tot Catalunya està en fase 3 han desaparegut les restriccions de mobilitat dins del territori català. Diumenge, amb la fi de l'estat d'alarma, també es podrà circular entre comunitats autònomes.


Nous aforaments

No es marcaran percentatges i els aforaments seran els que permetin garantir una distància interpersonal de seguretat d'1,5 metres o l'equivalent de 2,5 metres quadrats per persona, tant en espais tancats com a l'aire lliure. Això s'aplicarà a partir del 25 de juny. Fins llavors, hi ha un període d'adaptació per a bars i restaurants, que poden continuar amb els criteris que hi ha hagut fins ara: 50% d'aforament en interiors i 75% en exteriors.

La consellera Alba Vergés ha explicat que volen una regulació "més senzilla i entenedora" i que "el concepte bàsic ha de ser la distància de seguretat":

"Si entrem en la fase i en els percentatges, les normes i les restriccions, ens acaba desbordant, i la societat ha de viure. Però han de complir per no propagar el virus ni posar en risc la gent. Per això ens basem en la distància, la higiene, i les mascaretes. Un canvi de concepte total, que nosaltres reclamàvem des de fa dies i ara podem fer".

 

Reduir la distància

En espais tancats es pot reduir la distància física i l'equivalent en superfície sempre que es compleixin tres condicions: l'ús de mascareta, que hi hagi un registre d'assistents i que s'incorporin mesures de circulació que evitin aglomeracions en els creuaments o punts de més afluència.

Igualment, el criteri general d'aforament es pot fer més restrictiu si ho aconsella la tipologia de l'activitat.

 

Un nen amb una mascareta de la Patum
Les mascaretes són obligatòries a partir dels 6 anys (ACN / Estefania Escolà)

 

Mascaretes

En el cas que no es pugui mantenir la distància de seguretat d'1,5 metres entre persones que no mantenen una relació i un contacte propers de forma molt habitual és obligatori l'ús de mascareta.

No es poden mantenir distàncies inferiors a 1 metre en espais tancats, excepte entre persones que mantenen una relació i un contacte propers de forma habitual.

Els majors de 6 anys estan obligats a utilitzar la mascareta a la via pública, en espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic o que es trobi obert al públic, sempre que, entre persones que no mantenen una relació i un contacte propers de forma molt habitual, no sigui possible mantenir una distància física interpersonal de seguretat d'1,5 metres.

També és obligatòria la mascareta en tots els mitjans de transport de competència de la Generalitat.


Trobades familiars i socials

Es poden celebrar reunions familiars i activitats socials, incloent-hi la pràctica esportiva no professional, sempre que no es generin aglomeracions ni se superin les limitacions d'aforament que s'estableixin.

Es considerarà aglomeració la concentració de persones o grups de persones en espais públics quan no es pugui mantenir la distància física interpersonal de seguretat. Les administracions públiques hauran de vetllar per evitar les aglomeracions.

S'aconsellen les trobades a l'aire lliure per sobre dels espais tancats i que, en la mesura del que sigui possible, s'intentin mantenir grups de contacte estables.

 

Els tobogans deixaran d'estar buits (CCMA)


Parcs infantils

Podran obrir tots els parcs infantils a Catalunya, però sense oblidar les recomanacions de mascaretes i distància, com ja havia anunciat també l'Ajuntament de Barcelona.


Congressos i fires

Es poden organitzar fires i actes comercials, empresarials o científics sempre que es mantingui la norma general dels 2,5 metres quadrats per persona.

Es podria rebaixar la distància si és obligatori l'ús de la mascareta i si es controla per sectors, amb entrada i sortida independents, amb un màxim de 1.000 persones o fins a 2.000 amb seients preassignats.

L'organització ha de garantir un registre d'assistents i posar a disposició del públic gel hidroalcohòlic o aigua i sabó i eixugamans d'un sol ús.


Responsabilitat compartida

La consellera de Salut ha dit que, mentre no hi hagi una vacuna ni un tractament efectiu de la Covid, hem de "protegir-nos entre tots i sobretot les persones més vulnerables".

El govern farà plans de contingència per a cada sector i establirà un règim sancionador.

 

Les mesures bàsiques de la fase de represa by Moderador Noticies Web on Scribd

ARXIVAT A:
Coronavirus Desescalada

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut