Rambla de Girona, de nit, buida, durant el toc de queda
Dissabte, a la mitjanit, decau el toc de queda nocturn (ACN/Marina López)

Què es pot fer i què no ara que ha acabat el toc de queda i l'estat d'alarma

Les mesures aprovades entren en vigor diumenge, quan decaigui l'estat d'alarma, i s'aplicaran durant quinze dies

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

A la mitjanit acaba l'estat d'alarma i amb la seva fi, decauen el toc de queda i el confinament perimetral de Catalunya.


Quines restriccions es mantenen vigents?

No totes les restriccions decauen amb la fi de l'estat d'alarma.

Es mantenen les mesures de protecció bàsiques a l'espai públic, com l'ús obligatori de la mascareta i la distància de seguretat d'1,5 metres.

També els grups bombolla a les escoles i en les activitats extraescolars.

El Procicat també manté el màxim de sis persones per a trobades i reunions, sense limitació de bombolles de convivència, i l'aforament del 50% als llocs de culte, dues mesures que afecten drets fonamentals i que ja rebut l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, aquest mateix divendres.

 

Diumenge, bars i restaurants ja poden oferir sopars (ACN/Mar Rovira)

El motiu, segons ha explicat el secretari general de Salut, Marc Ramentol, és que encara hi ha "una part significativa de la població que no ha rebut cap vacuna".

"Aquells segments de població on és més habitual la interacció social àmplia o de més llarg abast, encara no ha tingut accés a la cobertura vacunal, per això mantenim la limitació de sis persones."

Discoteques i sales de festes continuen tancades. La restauració ha de tancar a partir de les onze de la nit. El tancament de l'oci nocturn i la regulació d'aforaments i horaris de restauració i comerç no necessiten l'aval del TSJC per mantenir-se.


Què es pot fer a partir de diumenge?

A partir de diumenge, ja no hi haurà restriccions d'horaris per sortir al carrer ni limitacions a la mobilitat.

Es pot viatjar per tot l'Estat, si no és que alguna comunitat autònoma decreta un tancament perimetral propi amb l'aval de la justícia. Les sortides poden ser amb gent de diversos grups bombolla.

 

A partir de diumenge hi haurà lliure mobilitat (ACN/Gemma Tubert)

Pel que fa als viatges a l'estranger també se'n poden fer, com fins ara, però només als països que tinguin les fronteres obertes amb Espanya.

El Ministeri d'Exteriors recomana consultar les condicions que imposa el país de destinació a l'entrada de viatgers que provinguin de l'estat espanyol abans de viatjar. Tant el Regne Unit com Alemanya, per exemple, imposen PCR negativa i quarantena als viatgers que provinguin d'Espanya, considerada zona de risc.

Espanya també imposa condicions als viatgers que arriben de països amb alts índexs de contagis, com l'Índia, el Brasil, el Perú, Colòmbia, Sud-àfrica, Botswana, les Comores, Ghana, Kènia, Moçambic, Tanzània, Zàmbia i Zimbàbue.

Els viatgers d'aquests països han de portar una PCR negativa feta com a màxim 72 hores abans, passar-ne una altra a l'aeroport i hauran de fer 10 dies de quarantena, per poder entrar al país, una mesura aprovada al Consell de Ministres del 27 d'abril, subjecta a l'evolució de la pandèmia en cada un dels països afectats.

 

Amb la fi de l'estat d'alarma cau també el confinament perimetral de Catalunya (ACN/Gerard Vilà)

Comerç i restauració amplien horaris

L'horari comercial s'amplia fins a les deu de la nit, tant per al petit comerç com per als centres comercials (segons l'horari permès a cada establiment). L'aforament màxim es manté en el 30% del local, sense limitació de superfície.

La restauració pot fer horari ininterromput de dos quarts de vuit del matí a onze de la nit, tant a l'interior com a l'exterior i, per tant, bars i restaurants pot tornar a oferir sopars.

Les taules hauran d'estar separades dos metres i pot ser d'un màxim de quatre persones o la bombolla de convivència. L'aforament es manté del 30% a l'interior i del 100% a l'exterior. 

Encara no es pot servir a la barra.

Gent en una terrassa, al passeig de la Platja de Llafranc
Es manté el límit de quatre persones per taula excepte si són bombolla de convivència (ACN/Gerard Vilà)

També s'allargaran fins a les onze de la nit les activitats culturals, és a dir, teatres, cinemes i sales de concerts, i les esportives, com els gimnasos i entrenaments en clubs esportius.

L'aforament es manté en el 50% tant en les activitats culturals com en les esportives (inclòs el públic a les grades). També en biblioteques, museus i galeries d'art

També s'autoritza la reobertura de parcs d'atraccions i de fires, amb el 30% d'aforament.

En canvi, continuarà tancat l'oci nocturn. Això vol dir que, encara que dissabte a les dotze de la nit s'aixequi el toc de queda i es pugui sortir al carrer, no hi haurà locals oberts.

Les mesures es poden consultar a la web del Departament d'Interior.

El metro tampoc funcionarà les nits del cap de setmana, segons ha informat l'Autoritat Metropolitana del Transport. L'ATM reforçarà el servei de les deu a la mitjanit i es replantejarà ampliar horaris si observen algun canvi en la demanda.  

 

Tota l'educació, 100% presencial

A partir de dilluns, tota l'educació reglada podrà ser 100% presencial fins a final de curs, també els ensenyaments de règim especial (com la música o la dansa, per exemple). Fins ara, havien tornat a classe tots els alumnes d'infantil, primària, batxillerat i FP. 

Els equipaments cívics que fan activitats presencials per a gent gran poden augmentar l'aforament de les sis persones actuals fins al 50% de la capacitat sala si compleixen unes condicions de ventilació òptimes.

El govern manté la recomanació de fer teletreball, sempre que sigui possible.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Catalunya
Anar al contingut