Noves restriccions

Què es pot fer i què no a l'àrea de Barcelona, al Segrià, a Figueres i a la Noguera

Prohibeixen reunions de més de 10 persones, tanquen cines, teatres i locals d'oci nocturn a les zones amb més rebrots i demanen no sortir de casa si no és imprescindible

Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Les restriccions a l'àrea metropolitana van començar quan l'Hospitalet va tancar, diumenge passat, les pistes esportives al carrer. Tres dies després, a més de recomanar no sortir de casa si no era imprescindible, Salut va restringir també les activitats socials i culturals als barris de la Torrassa, la Florida i Collblanc. Divendres el govern ha anunciat que la limitació d'activitats s'estén a tot l'Hospitalet, a tota la ciutat de Barcelona i a una desena de municipis de la primera corona metropolitana, així com als municipis del Segrià i de la Noguera, amb alguna excepció. I diumenge ha ampliat la mesura a una altra població del Baix Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, i als municipis de Figueres i Vilafant, a l'Alt Empordà.

La decisió s'ha pres per l'elevat nombre de positius, per la constatació de l'existència de transmissió comunitària que ja no es pot controlar i per l'alta mobilitat que hi ha entre aquestes poblacions. El canvi que s'ha produït en menys d'una setmana afecta a uns tres milions de persones.

Aquests restriccions estaran vigents durant 15 dies. Però què es podrà i què no es podrà fer? Hi ha una diferència entre les prohibicions i les recomanacions. Hi ha algunes mesures que són una apel·lació a la responsabilitat ciutadans i d'altres que directament estan prohibides.

 

Recomanació: evitar sortir de casa

Entre les recomanacions, una que la Generalitat considera imprescindible: evitar sortir de casa, llevat quan sigui necessari, i no desplaçar-se a segones residències.

Els motius per sortir del domicili han de ser anar a treballar, al metge, cuidar gent gran, dependents o infants, i comprar productes bàsics.

 

 

També per anar a entitats financeres o exàmens inajornables, atendre horts d'autoconsum o fer una mudança domèstica, així com actuacions requerides per jutjats o notaris o causes de força major.

 

Oci

Se suspenen les activitats culturals i esportives.

No es podrà anar al teatre, cinema, piscines, gimnasos o parcs d'atraccions.

Les sales de festa i les discoteques també hauran de tancar.

 

 

En canvi, les biblioteques i museus continuaran funcionant amb les restriccions i mesures de prevenció establertes ara.

Els infants podran seguir anant als casals d'estiu i a les colònies, que seguiran funcionant amb les restriccions, però no als parcs infantils.

 

 

Pel que fa a la restauració, tornaran les limitacions: l'aforament del 50% a l'interior de bars i restaurants, i estarà prohibit consumir a les barres dels bars.

A fora dels bars i restaurants, caldrà mantenir dos metres de distància entre taules i grups de persones. A més, es recomana fer les comandes a domicili en comptes d'anar a l'establiment.

 

 

 

Comerç

A les botigues que no siguin de primera necessitat, es recomana demanar cita prèvia.

Aquesta mesura, però, no és d'aplicació al Segrià i la Noguera perquè el jutge no l'ha avalat. En aquests casos es limita l'aforament del comerç al 50% de l'autoritzat.

 

Activitats socials

Es tornen a prohibir les reunions de més de 10 persones, tant en l'àmbit públic com privat, i es demana que siguin de l'àmbit familiar. Aquesta mesura ja té l'aval judicial a Barcelona i l'àrea metropolitana.

 

La gent gran

Per protegir la gent gran, el govern ha prohibit les visites a les residències i també les sortides dels residents.

També ha ordenat el tancament dels centres de dia.

Evidentment, totes les activitats permeses s'han de fer amb la mascareta posada correctament, no al braç ni per sota de la barbeta.


No a tots els pobles del Segrià i la Noguera

Les restriccions no s'apliquen a tot arreu. Les mesures les ha de ratificar un jutge i al Segrià i la Noguera i en 13 municipis no les ha avalat

Dels 38 municipis del Segrià, no ratifica les restriccions a cinc: Massalcoreig, Gimenells, Sarroca de Lleida, Artesa de Lleida i Benavent de Segrià. També exclou els municipis de la Noguera que reben servei dels equips d'atenció primària d'Artesa de Segre i Ponts. Són aquests dos i també Cabanabona, Gualter, Oliola, Sanaüja, Vilanova de l'Aguda, i Vilanova de Meià. En total, doncs, tretze municipis

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut