Imatge d'una explotació d'ovelles pasturant
Aquest virus es transmet a través d'un mosquit i pot arribar a ser mortal per determinat bestiar (3Cat)

Què és la malaltia de la llengua blava que s'ha detectat en una granja de Vilademuls

El virus no afecta els humans i el consum de carn, llet i els productes derivats és segur, però per evitar que es propagui entre el bestiar es vacunaran 390.000 animals

RedaccióActualitzat

Feia 15 anys que no es detectava a Catalunya, però ha tornat a aparèixer. És l'anomenada malaltia de la llengua blava, que no afecta els humans, però que pot arribar a provocar la mort en animals remugants, especialment en ovelles.

Ara se n'han detectat tres casos en una granja d'ovelles i cabres de Vilademuls, al Pla de l'Estany. Arran d'això, el Departament d'Acció Climàtica ha establert diverses mesures de prevenció i vigilància per evitar que la malaltia es propagui.

Entre aquestes, hi ha les inspeccions clíniques i els mostrejos que s'estan fent en totes les explotacions ubicades en un radi de 20 quilòmetres a aquesta granja per comprovar si hi ha més casos.
 

Vacunació obligatòria a 390.000 animals

En paral·lel, hi ha l'obligació de vacunar totes les ovelles, cabres, vaques i vedells en un radi de 150 quilòmetres, el que es tradueix en uns 390.000 animals situats en 5.423 granges de vint comarques diferents, repartides entre Girona, Barcelona i la Catalunya central.

La vacunació serà obligatòria per a animals ovins i bovins de fins a vint comarques diferents (3Cat)

Per poder-ho garantir, Acció Climàtica farà una compra d'un milió de dosis i alerta que si els animals no estan vacunats, no es podran moure de la granja ni portar a l'escorxador. 

Tot i això, recorda que els propietaris de les explotacions de bestiar han de comunicar als Serveis Veterinaris Oficials qualsevol sospita que hi hagi compatible amb aquesta malaltia.

A més, a partir d'ara, el Pla de l'Estany i la província de Girona i Barcelona perden l'estatus de zona lliure de la malaltia i, per tant, els moviments dels animals quedaran condicionats durant dos anys, que és el temps que com a mínim durarà aquest estat.
 

En què consisteix aquesta malaltia?

La llengua blava és una malaltia vírica que afecta remugants domèstics i salvatges i que pot ser mortal per a aquests animals. De fet, el grau de gravetat dependrà de l'espècie i la tipologia del virus i es transmet a través d'un mosquit, no amb el contacte directe.

En cap cas afecta els humans, tal com explica Cristina Lorca, investigadora de l'IRTA- CRESA: 

"El mosquit no ens pot transmetre aquesta malaltia, no existeix per als humans, només afecta aquest bestiar. Altres animals també es poden infectar, però no va més enllà."

D'igual manera, el govern assegura que el consum de productes com la carn, la llet i derivats és segur.

 

ARXIVAT A:
SalutRamaderiaLlengua blava
Anar al contingut