Barcelona

Què és la Conferència Bilderberg?

La Conferència Bilderberg, coneguda també com a Grup o Club Bilderberg, és una conferència anual que aplega, per estricta invitació, uns 130 convidats de tot el món, la majoria empresaris, acadèmics i polítics influents, que es reuneixen en complexos de cinc estrelles d'Europa i l'Amèrica del Nord. En tractar-se d'un fòrum informal i privat, tancat als mitjans de comunicació, sol ser objecte -com ho va ser també, per exemple, la Trilateral- de nombroses teories de la conspiració. La conferència té una oficina permanent a localitat holandesa de Leiden. El club, que aquests dies es reuneix a Sitges, ja ho havia fet una vegada a l'estat espanyol, l'any 1989, a La Toja, a Pontevedra.

Actualitzat
El nom de Bilderberg ve del fet que la primera conferència oficial del grup es va celebrar a l'Hotel de Bilderberg, a Oosterbeek (Holanda), el 29 i 30 de maig del 1954. El seu promotor va ser l'emigrant jueu polonès i conseller polític Joseph Retinger, que, preocupat pel creixement de l'antiamericanisme a l'Europa Occidental, va proposar una conferència internacional en què els líders d'opinió de països europeus i dels Estats Units es podrien reunir amb l'objectiu de promoure l'entesa entre les dues bandes de l'Atlàntic.

Retinger va convidar el príncep Bernat dels Països Baixos, que va acceptar promoure la idea, juntament amb el primer ministre belga Paul van Zeeland. La llista de convidats seria confeccionada de manera que hi hagués dos assistents de cada nació, cada un d'ells per representar el punt de vista conservador i el progressista.

L'èxit de la trobada va animar els organitzadors a preparar una conferència anual. Es va crear un comitè de direcció permanent i Retinger va ser designat secretari permanent. El propòsit declarat del Grup Bilderberg era "fer un nus a l'entorn d'una línia política comuna entre els Estats Units i Europa en oposició a Rússia i al comunisme".

Entre els assistents a Bilderberg es troben banquers, experts en defensa, editors de premsa i directius de mitjans de comunicació, ministres de govern, primers ministres, membres de la reialesa europa, financers internacionals i líders polítics d'Europa i l'Amèrica del Nord. Alguns dels participants més assidus són el magnat David Rockefeller, l'exsecretari d'Estat Henry Kissinger, l'exvicepresident de la Comissió Europea Étienne Davignon, la reina Beatriu d'Holanda, el polític republicà nord-americà Donald Rumsfeld, l'empresari irlandès Peter Sutherland o l'exsotssecretari de Defensa dels Estats Units i posterior president del Banc Mundial, Paul Wolfowitz.

Entre els espanyols hi ha la reina Sofia, el conseller delegat del grup Prisa, Juan Luis Cebrián; el director general de La Caixa, Joan Maria Nin, i l'exvicepresident del Santander Matías Rodríguez Inciarte.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut