"El Cafè de la República"

Què és i què fa un virus informàtic?

L'ús dels virus informàtics per obtenir dades confidencials a internet ha crescut més que mai a tot al món l'últim any. Això és el que diu un estudi de l'empresa de seguretat informàtica Symantec, segons el qual els pirates busquen sobretot els números de les targetes de crèdit. Per evitar aquestes intrusions, els experts recomanen, entre d'altres mesures, la cooperació entre la comunitat internauta i el manteniment de les actualitzacions dels ordinadors. Un consell que tots aquells que tenim un ordinador connectat a internet faríem bé de seguir, perquè Espanya és, ni més ni menys, que el sisè estat del món amb més activitat maliciosa a la xarxa. Però què és i què fa un virus informàtic?

Actualitzat
La definició de virus informàtic
Un virus informàtic és un petit programa dissenyat per instal·lar-se a l'ordinador sense el coneixement i el permís del seu usuari. Un cop instal·lat és capaç d'executar-se per si mateix i d'amagar-se substituint arxius d'altres programes.

Finalitat dels virus informàtics
La finalitat comuna de tots els virus és propagar-se per infectar l'ordinador. Un cop aconseguit això, i depenent del cas, el virus pot malmetre aplicacions, alterar dades, eliminar arxius o saturar servidors. Una altra opció és que simplement es mostri, sense provocar cap dany.

Com arriba el virus al nostre ordinador
La majoria de virus viatgen amagats en petites aplicacions autoexecutables, que són els arxius que acaben amb l'extensió ".exe". Tot i així també n'hi ha que es poden camuflar dins de documents.

Els virus i internet
La principal via d'entrada dels virus a l'ordinador és internet però això no vol dir que sense tenir internet no hi hagi perill. N'hi ha prou amb instal·lar un programa de dubtosa procedència o obrir un document que ens hagin donat, per exemple, amb un llapis de memòria.

Símptomes dels virus informàtics
Els principals símptomes que ens indiquen que el nostre ordinador pot tenir un virus és la lentitud general de la màquina, la lentitud a l'hora d'arrencar alguns programes i la disminució de memòria. També cal estar atents a l'aparició de programes i documents desconeguts i a tot el contrari, la desaparició de coneguts.

Efectes dels virus informàtics
Els virus informàtics poden tenir efectes diversos. Alguns es limiten a fer aparèixer missatges inofensius indicant la seva presència. Altres poden esborrar parcialment els programes i documents que tenim o, fins i tot, tot el disc dur. Alguns virus també permeten l'accés remot al nostre ordinador sense el nostre permís. I n'hi ha que suplanten l'usuari per extreure i enviar dades confidencials al pirata informàtic, generalment contrasenyes i números de targetes de crèdit.

Redacció: "El Cafè de la República"

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut