Què és el SIBO, el trastorn intestinal per excés de bacteris que s'ha fet viral a TikTok

Els metges expliquen que aquesta patologia no és nova i alerten del perill dels falsos positius

Paula Núñez GubertActualitzat

L'excés de bacteris a l'intestí prim s'ha popularitzat a través de TikTok, un boom que ha fet créixer la demanda de proves diagnòstiques. Els experts alerten dels riscos de seguir tractaments sense supervisió mèdica.

Aquest estiu, les xarxes s'han omplert de panxes inflades i tota mena de consells per combatre el SIBO, les sigles en anglès de sobrecreixement bacterià a l'intestí prim. Sobretot dones joves han compartit els seus problemes digestius a TikTok.

És el cas de la Sara Giménez, una creadora de contingut amb una comunitat de gairebé un milió de seguidors. No sabia què era el SIBO fins que va decidir explicar que no es trobava bé.

@sareur_ ¿Alguien más por aquí con #SIBO? ♬ La Dolce Vita - Fausto Papetti

 

"Un dia de forma supernatural explico que he tingut un sopar i estic molt inflada. Una seguidora em contesta i em diu que potser tinc SIBO. Em faig les proves i surt positiu. Va ser un xoc perquè pujo el vídeo i n'he pujat 4 o 5, i sumen més de 10 milions de reproduccions. Això vol dir que hi ha interès, que hi ha gent que pateix", explica Sara Giménez.

El doctor Jordi Serra, cap de la secció de Motilitat Digestiva de l'Hospital Vall d'Hebron i investigador, assegura que aquesta patologia no és nova, i que es tracta d'un fenomen similar al que va passar amb la intolerància al gluten.

No se n'ha detectat un augment de casos, però sí més demanda de proves diagnòstiques; en part, per l'efecte de les xarxes:

"És un fenomen molt interessant que en els propers anys anirem veient. Són epidèmies que, en lloc d'estar provocades per bacteris, estan provocades per les xarxes socials. Hi ha gent que va al metge amb aquestes molèsties, que són molt comunes: sensació de sentir-te ple, etcètera, preguntant si tindran un SIBO perquè ho han vist a les xarxes."

Ara per ara, però, la prevalença d'aquesta afecció és difícil de quantificar, perquè el Departament de Salut no la diagnostica ni la registra amb aquest nom.

El SIBO es detecta amb un test d'alè amb glucosa. Però els metges demanen que no es facin proves autodiagnòstiques, sinó que vagin a l'hospital.


Què és el SIBO?

Són les sigles en anglès d'un trastorn causat per l'acumulació de bacteris a l'intestí prim. No és greu, però pot aparèixer quan, per algun motiu, el sistema de neteja del budell no funciona bé.

Els símptomes més freqüents són dolors abdominals, inflor o diarrea, comuns en altres malalties funcionals digestives. De fet, segons el doctor Serra, el SIBO és poc freqüent i es dona sobretot en pacients amb algun tipus de predisposició, com ara haver estat operats o tenir alguna malaltia crònica.

 

Diagnòstic i tractament del SIBO: el perill dels falsos positius

Els experts recomanen recórrer a un especialista si les molèsties alteren el dia a dia de qui les pateix, per aclarir si hi ha SIBO o si es tracta d'una altra patologia. La manera més fiable de saber-ho és un test d'alè amb glucosa.

El pacient beu un líquid i ha de bufar dins unes bosses, durant dues hores. Després s'analitza si l'aire conté metà o hidrogen, els gasos que generen, en cas de ser-hi, els bacteris de l'intestí. És una prova senzilla, però que no té un 100% de fiabilitat.

De fet, segons el doctor Serra, "s'estan produint molts falsos positius", sobretot amb proves autodiagnòstiques que comercialitzen alguns laboratoris, que són difícils d'interpretar.

Ara bé, si el test confirma que hi ha sobrecreixement de bacteris, es pot tractar amb un antibiòtic específic, que no té cap efecte per a la resta del cos. La sanitat pública cobreix tant el tractament com el diagnòstic.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut