Pluja de fòsfor blanc sobre la planta d'Azovstal (Reuters)

Què és el fòsfor blanc, les bombes que Rússia estaria llançant sobre Azovstal

La normativa internacional prohibeix l'ús del fòsfor blanc sobre població civil, però està permès contra objectius militars

"La temperatura de combustió és de més de 2.000 ºC", deia l'assessor de l'alcaldia de Mariúpol, Petró Andriustxenko, per denunciar el llançament de bombes de fòsfor blanc contra la planta metal·lúrgica d'Azovstal, l'últim bastió defensiu de la ciutat i reducte de la resistència ucraïnesa. Andriustxenko afegia que és gairebé impossible aturar la crema.

El moment de l'atac el compartia a Twitter Anton Heràsxenko, assessor del Ministeri de l'Interior ucraïnès:

Què són, aquestes bombes?

Les bombes de fòsfor blanc, també anomenades WP per l'acrònim en anglès, són armes incendiàries. Comencen a cremar en contacte amb l'oxigen i són molt difícils d'apagar. També creen pantalles de fum de forma instantània, per la qual cosa són eficaces per camuflar-se.

Les partícules incandescents de fòsfor blanc que es produeixen en l'explosió inicial poden causar cremades greus, que provoquen una mortalitat més gran que altres tipus de cremades per l'absorció del fòsfor al cos, i poden arribar a quedar afectats el cor, el fetge o el ronyó.

La inhalació del fum del fòsfor pot causar irritacions als ulls, si és dona a un nivell moderat. Però, en principi, no arriba a causar la mort.

El seu ús està prohibit en zones poblades, d'acord amb el dret internacional. Ara bé, l'ús contra objectius militars --fora d'àrees de civils-- no està prohibit específicament per cap tractat internacional.

La planta d'Azovstal es troba al sud de Mariúpol (Reuters/Alexander Ermochenko)

Quan s'ha fet servir el fòsfor blanc?

El fòsfor blanc es va fer servir en la Primera Guerra Mundial, però el seu ús militar no es va estendre fins a la Segona, quan els Estats Units, el Regne Unit i, en menor mesura, les forces japoneses, van llançar bombes, coets i granades de fòsfor blanc per crear pantalles de fum i contra objectius humans.

Aquesta arma també es va fer servir en les guerres de Corea i Vietnam --on es va batejar com a "Willy Peter"--, així com a l'Iraq. I el Marroc n'hauria emprat contra el poble sahrauí i Israel, sobre la Franja de Gaza.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut