Una científica treballa en un laboratori per aïllar un bacteri (Reuters)
Una científica treballa en un laboratori per aïllar un bacteri (Reuters)

Què és el botulisme i com s'agafa?

És una malaltia poc freqüent, però greu, causada per un dels tòxics naturals més potents

RedaccióActualitzat

El botulisme és una malaltia poc freqüent, però que fins i tot pot arribar a ser mortal. Ara se n'han confirmat 4 casos i n'hi ha 2 més de probables en diferents punts de l'estat, vinculats al consum de truites de patates envasades

La forma més comuna de la malaltia és la transmissió alimentària, per ingestió de la toxina present en aliments contaminats, majoritàriament en conserves d'aliments elaborades sense les precaucions necessàries o en aliments tractats inadequadament o enllaunats.

És més comuna a l'estiu, per l'augment de temperatura.

En aquesta notícia responem algunes preguntes relacionades amb el botulisme. 
 

Què és el botulisme?

El botulisme és una malaltia causada per la toxina botulínica, un dels tòxics naturals més potents que té l'origen en un bacteri present al sòl i a l'intestí dels animals domèstics. És el bacteri Clostridium botulinum.


Com s'agafa?

Els aliments amb més risc són les conserves casolanes vegetals o animals; les carns curades o fermentades, com el pernil o les salsitxes; el peix fumat en fred; els productes envasats al buit, i els olis aromatitzats amb herbes i condiments. Són productes amb tractaments lleus de conservació. I és més habitual en productes poc àcids, com la mongeta tendra, els bolets o els espinacs.

Convé recordar que un aliment contaminat no sempre té mala presència o fa mala olor.

El més habitual és infectar-se a través dels aliments, però, en menor mesura, també es pot agafar a través d'una ferida oberta o, en els lactants, a través d'una infecció intestinal. En el cas dels nadons de menys d'un any, l'OMS aconsella que no mengin mel, per prevenir riscos.  


És greu?

Sí, és una de les intoxicacions alimentàries més greus, pot comportar fins i tot la mort, perquè pot bloquejar el sistema nerviós. Entre un 5 i un 10% dels casos són mortals.

 

És freqüent?

No, és poc freqüent. Entre els últims casos hi ha el del 2016, quan dos bombers van estar ingressats a l'UCI pel consum d'un pot de mongetes contaminades, o el del 2011, quan es van intoxicar els cinc membres d'una mateixa família a Barcelona.

El botulisme és més comú a l'estiu, per l'augment de temperatura.


Quins símptomes té?

Els principals efectes són cansament, debilitat, vertigen, mal de cap, trastorns de la visió, sequedat de boca, dificultat per empassar, nàusees, vòmits, diarrea, dolor abdominal i paràlisi de músculs. Solen començar a la cara i avancen cap a la resta del cos. En aquesta progressió, poden causar la mort per aturada cardiorespiratòria.

Els símptomes solen aparèixer entre 12 i 36 hores després de la ingesta, encara que de vegades ja es manifesten al cap de tres hores. I, en tot cas, fins a un màxim de vuit dies després.


Com es tracta?

Amb antitoxina i amb assistència respiratòria. És molt important rebre el tractament com més aviat millor.
 

Com es pot prevenir?

Es pot eliminar la toxina escalfant els aliments de la conserva a temperatura alta durant almenys cinc minuts. A més, l'OMS dona cinc consells per evitar les intoxicacions alimentàries:

-Ser curós amb la higiene a l'hora de manipular aliments

-Separar els aliments crus dels cuits i rentar-los bé

-Coure del tot el menjar

-No trencar la cadena del fred ni exposar els aliments a temperatures massa altes

-Assegurar-nos que fem servir aigua potable


Què té a veure amb el bòtox?

Els tractaments farmacèutics i estètics amb bòtox fan servir un tipus de toxina botulínica molt diluïda i purificada.

 

Anar al contingut