Què es buscava, el 2015?

Reflexió al voltant de l'esperada declaració del tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena al judici del procés
TEMA:
Judici procés
Defenses del judici del procés

El 2015, l'independentisme va aconseguir 72 escons al Parlament. Majoria de diputats de Junts pel Sí i la CUP, que s'havien presentat amb un programa obertament rupturista. En percentatge de vot, però, l'independentisme no va superar el plebiscit. Era l'hora de fer política, i uns passos, com la declaració parlamentària del 9 de novembre, ja anticipaven el xoc institucional que s'apropava.

La Generalitat va assegurar aleshores que tot es faria de la llei a la llei. I el govern espanyol portava cada pas que entenia com una desobediència al Constitucional. Era el temps de l'acció-reacció. Ara el tinent coronel Baena confirma que, fora dels focus, ja s'investigava una possible malversació per si hi havia "una extralimitació de la capacitat estatutària" amb les estructures d'estat.

Què buscava exactament? No n'hi havia prou portant fets als tribunals? Per què, dos anys abans del referèndum, la Fiscalia de l'Audiència Nacional ja parlava de "sedició"? Interrogants que, probablement, les defenses traslladaran a Estrasburg per demostrar, a parer seu, que en realitat la investigació era una causa general contra l'independentisme.

ARXIVAT A:
Judici procés