La llei del referèndum, registrada aquest dilluns al Parlament
La llei del referèndum, registrada aquest dilluns al Parlament

Què diu la llei del referèndum?

Actualitzat

La llei del referèndum estableix que el resultat tindrà caràcter vinculant. No preveu un tant per cent de participació, però, si guanya el "sí", es declararà la independència de forma immediata.

Què passa si guanya el "no"?

Es convocaran noves eleccions autonòmiques

Hi haurà junta electoral?

La llei estableix una sindicatura electoral nacional, que serà l'encarregada de fer el sorteig públic dels membres de les meses. Amb la mateixa composició que en altres eleccions: president, dos vocals i els suplents. Si en alguna mesa no s'hi presenta ningú, passarà el mateix que ja passa ara, els primers votants configuraran la mesa.

Quan la llei estigui aprovada, s'estipularan les sancions per aquells que no s'hi presentin. Els alcaldes no s'hauran de preocupar del sorteig ni de designar el coordinador electoral, però sí de proporcionar els locals de votació.

♦ La llei del referèndum arriba al ple del Parlament

Junts pel Sí i la CUP garanteixen que els més de 700 alcaldes de les seves formacions cediran els seus locals i s'estableix que tothom quedarà emparat per aquesta llei, que també estableix la presència d'observadors internacionals.

Com s'establirà el cens?

El cens el componen els electors residents a Catalunya i els residents a l'exterior que compleixin els requisits per poder votar.

I els ajuntaments que no hi vulguin col·laborar?

Des de fa 30 anys, la Generalitat té un conveni amb l'Ajuntament de Barcelona i el de Badalona. Quan hi ha convocatòries electorals és el govern qui ho estableix, atès que té el 50% de locals de titularitat pròpia, sobretot escoles i instituts, a totes dues ciutats.
En altres ciutats també serà la Generalitat la que cedirà els locals en cas que els alcaldes no hi col·laborin.

Hi haurà targetes censals i paperetes?

Es preveu que hi hagi targetes individualitzades on s'indiqui el local i la mesa de votació, i les paperetes contindran la pregunta establerta amb els requadres del sí i del no per marcar.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut