"Què coi passa a Catalunya?"

Desconcert entre la premsa internacional sobre la confusa jornada política d'aquest dijous

Actualitzat

L'estressant jornada d'aquest dijous, en què s'ha passat d'una convocatòria electoral que es donava per pràcticament segura a una negativa del president de la Generalitat a convocar els comicis, ha provocat desconcert entre els periodistes. Els mitjans de comunicació estrangers han estat els que més pal·lès ho han deixat, en les seves cròniques i també a les xarxes socials.

El més directe ha estat Euronews, que ha titulat la crònica: "What on earth is going on in Catalonia?", que es podria traduir com "Què coi passa a Catalunya?".

El diari "The New York Times" destaca que "El líder català deixarà als parlamentaris decidir sobre la independència". El seu corresponal, Raphael Minder, assenyalava a Twitter que les giragonses de la jornada suposaven "una nova fita", fins i tot per als "elevats nivells de confusió del conflicte català".

 

 

El diari "The Wall Street Journal" indica que "Legisladors espanyols i catalans, a punt per enfrontar-se en un dia clau per a la crisi". Per la seva banda, el "The Washington Post" diu que "El líder català torna a refusar declarar la independència. Ara depèn del Parlament".

La televisió CNN i el portal d'informació econòmica Bloomberg també fan referència a la situació a Catalunya.

L'agència Reuters apuntava a la renúncia de Puigdemont a convocar eleccions: "El líder català descarta avançar eleccions, la crisi s'agreuja". En la notícia, l'agència indica que "alguns partidaris de la independència estan empenyent Puigdemont a declarar-la unilateralment".

 

 

A França, l'agència France Presse apunta que Puigdemont "declina convocar eleccions per facilitar l'estancament amb Madrid".

 

 

Més dur és el diari "Le Monde", que qualifica el discurs de Puigdemont de "nebulós", perquè ni ha convocat eleccions ni ha declarat la independència. A la crònica, el diari destaca també la dimissió del conseller Santi Vila.

 

 

La corresponsal del diari Sandrine Morel ho qualifica d'"increïble":

 

 

La BBC titula la crònica del dia destacant que "Els diputats regionals debaten la proposta d'intervenció", en referència a l'article 155. Una de les seves periodistes, Katya Adler, diu en un tuit que "El líder català acaba de fer una declaració dient... res de nou":

 

 

Un enfocament similar al de "The Guardian", que posa èmfasi en l'increment de la crisi en una notícia on s'hi pot llegir: "Mentre Madrid es prepara per prendre el control, el Parlament català prepara la resposta".

 

 

Per la seva banda, el "Financial Times" destaca: "El president català podria haver obert el camí perquè Espanya prengui el control directe sobre la regió."

 


Entre els mitjans britànics, la notícia també apareix a la televisió "ITV News" i al diaris "The Telegraph" i "Daily Mail".

El portal "Politico", en la seva edició europea, titula que "El líder català acusa Madrid de descarrilar el compromís en l'últim minut".

 

 

A Itàlia, tant el "Corriere della Sera" com "La Repubblica" se centren en la no convocatòria d'eleccions, però mentre que el primer indica que "El Parlament decidirà si es proclama la independència", el segon destaca que "Madrid demana l'activació de l'article 155". "La Repubblica", a més, publica una videoanàlisi sobre la situació, que defineix com "una partida d'escacs, però amb un temps limitat".

 

 

A Alemanya, el diari "Die Welt" i el setmanari "Der Spiegel" també tracten la situació a Catalunya a les seves edicions electròniques.

Per últim, "Al-Jazeera" remarca que "No s'acaba l'enfrontament després que el líder català descarti l'avançament electoral".

 

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155
Anar al contingut