Bates d'alumnes penjades
Bates d'alumnes penjades

Què desgrava i què no: l'embolic de les donacions a fundacions d'escoles concertades

Actualitzat

L'Agència Tributària ha hagut de sortir al pas del rebombori que s'ha aixecat sobre les donacions a les fundacions de les escoles concertades. Intentem aclarir els dubtes al voltant d'aquesta qüestió:

Què desgrava?

La deducció fiscal dels donatius a la fundació d'una escola concertada és possible sempre que aquesta aportació tingui un caràcter voluntari i no serveixi per finançar cap activitat ordinària de l'escola que repercuteixi directament en l'alumne. Si no hi ha "contraprestació" per aquest pagament, Hisenda diu que el donatiu es pot deduir.

Aquesta deducció està regulada en l'article 68.3 de la llei 35/2006 de l'IRPF, i a la llei 409/2002 del règim fiscal de les entitats sense finalitats lucratives i d'incentius fiscals al mecenatge.

Què no desgrava?

La donació que és, en realitat, una "quota encoberta", i l'escola utilitza els diners per finançar el seu funcionament ordinari.

Què ha canviat?

Tècnicament, res. Hisenda assegura que el criteri no ha canviat, i que la normativa és la mateixa. De fet, Hisenda insisteix que no ha posat en marxa una campanya de control per fer que els seus inspectors vigilin expressament aquesta mena de deduccions.

Això sí, l'Agència Tributària admet que ha fet "controls puntuals en diferents punts del territori", i que exigeix una regularització al contribuent (tornar els diners) quan es detecti que la donació deduïda a l'IRPF corresponia realment al pagament d'un servei.

Què hi diuen els tècnics d'Hisenda?

Miguel Ángel Mayo, del sindicat de tècnics d'Hisenda, GESTHA, confirma que no hi ha cap campanya en marxa, i que el criteri d'Hisenda no ha canviat. També admet, però, que l'actual rebombori pot servir perquè molts contribuents que s'havien aplicat automàticament aquesta deducció estiguin més atents a l'hora de fer la declaració, i s'assegurin que la seva donació a la fundació de l'escola s'ajusta al que diu la norma.

Per tant, cal que l'escola certifiqui que les aportacions a la seva fundació no són el pagament de cap servei en forma de "quota encoberta".

En declaracions al programa "Els matins", Pere Fàbregas, de la Coordinadora Catalana de Fundacions, admet que la pràctica de l'anomenada quota encoberta "ha existit durant un grapat d'anys", però afegeix que va a la baixa.

Qui és el responsable si hi ha un error a la declaració?

El contribuent, sempre. I si la deducció s'havia inclòs en l'esborrany, també. El responsable últim sempre és el contribuent. Tot i que, segons Miguel Ángel Mayo, de GESTHA, en cas de detectar-se un error "no es tracta d'una conducta sancionable".

També assegura que els pares que s'hagin desgravat les donacions no haurien de tenir problemes amb Hisenda si disposen del certificat de l'escola garantint que les donacions són per a la fundació, i no pas com a pagament de cap servei.

D'on surt la polèmica?

A finals de l'any passat, el director del Registre d'Economistes Assessors Fiscals (REAF), Rubén Gimeno, va explicar en roda de premsa les seves recomanacions per a la campanya de la renda 2018, assegurant que Hisenda començava a rebutjar la deducció per donatiu a col·legis concertats. I citava un cas a Astúries, on la delegació d'Hisenda va considerar que un donatiu era en realitat una "contraprestació".

Consultada sobre aquest tema, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va admetre que hi ha pares que s'estan desgravant les quotes de manera incorrecta, i que hauran de fer una declaració complementària.

En paral·lel, el grup de Ciutadans al Congrés va acusar el govern espanyol d'engegar una campanya contra l'escola concertada.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEducació
Anar al contingut