Usuaris dels FGC esperen un tren a Sabadell (ACN/Jordi Pujolar)

Què costaran els títols de transport de l'ATM el 2023 si no hi ha descomptes estatals

L'ATM ha decidit mantenir pel 2023 les mateixes tarifes d'aquest any, però sense els descomptes actuals de l'estat, que encara no s'han aprovat, els títols sortirien més cars que ara

Sílvia MateuActualitzat

Notícia actualitzada: Així queden els preus del transport públic el 2023 amb les bonificacions aprovades 


El preu que acabaran pagant els usuaris del transport públic l'any que ve encara no es pot saber perquè dependrà del que decideixi fer el govern espanyol amb les bonificacions.

Pendents d'això, l'Autoritat Metropolitana del Transport mantindrà les tarifes el 2023, segons ha aprovat el consell d'administració aquest dilluns.

Des del setembre, els abonaments del transport més freqüents valen la meitat i, en general, el transport públic ha tingut rebaixes d'entre el 30 i el 100%. Però aquests preus només són fins al desembre.


Què passarà a partir del gener?

De moment, l'ATM ja ha anunciat que garanteix el 20% de descompte que ja aplicava a la T-Usual i la T-Jove. Si el govern espanyol també manté el 30% de bonificació, quedarien com ara: 20 euros la T-Usual i 40 euros la T-Jove.

Però si per qualsevol raó l'executiu espanyol canvia els descomptes, podria passar que surtin més cars que en l'últim quadrimestre d'aquest any.

Ara mateix, amb les tarifes aprovades però sense els descomptes, la T-Usual d'una zona valdria 32 euros; la T-Jove, 64, i la T-Casual, 11,35.

Aquests són tots els preus que ha aprovat l'ATM (on hi ha la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i l'Àrea Metropolitana):

Si des del telèfon mòbil no veus les taules completes, desplaça dos dits per la pantalla o bé col·loca el telèfon en posició horitzontal.

També es garanteix que es manté el 20% de bonificació en els títols de transport amb més orientació social, destinats a famílies monoparentals, famílies nombroses o persones a l'atur.

Aquestes serien, de moment, les tarifes per a l'any que ve:

 

Rodalies gratis

El govern espanyol ja va confirmar a començament d'octubre que tots els títols multiviatge de Renfe sortiran gratis durant el 2023, com ja ha passat des del setembre fins al desembre, tot i que encara s'han d'aprovar formalment les condicions d'ús.

Per això s'espera que també es mantinguin les rebaixes a la resta del transport públic, però això no s'ha confirmat i ha de passar pel Consell de Ministres.


Quan caduquen els abonaments

Tots els títols de transport que es van comprar el 2022 caduquen el 15 de gener, cosa que ha provocat queixes entre els usuaris perquè normalment es mantenia la validesa fins al mes de març.

Però això podria canviar si finalment s'apliquen totes les bonificacions que hi ha hagut entre setembre i desembre. En aquest cas, serien vàlids durant tot l'any 2023, perquè els preus serien els mateixos.


T-Jove fins als 30 anys

Una altra cosa que encara no sabem quan s'aplicarà és l'ampliació de la T-Jove dels 25 als 30 anys.

El president Pere Aragonès s'hi va comprometre al setembre, durant el debat de política general al Parlament, però està pendent de les negociacions dels pressupostos.

Quan s'hagin resolt totes les qüestions pendents --polítiques, administratives i tècniques-- es podrà anunciar l'entrada en vigor d'aquesta mesura.

 

ARXIVAT A:
MobilitatTransport públicMetro
Anar al contingut