Sabadell

Què comporta el trasllat de la seu social dels bancs?

Actualitzat

El consell d'administració del Banc Sabadell ha decidit traslladar la seu social a Alacant.

La nova seu del Sabadell s'instal·larà en un edifici de l'antiga Caixa d'Estalvis del Mediterrani, que ara ja és el seu segon centre operatiu. Ho farà un cop el banc hagi inscrit el canvi de seu al registre mercantil d'Alacant.

La decisió del consell d'administració busca superar les incerteses generades pel moment polític, tranquil·litzar els mercats i també els clients, que aquests dies plantejaven dubtes a les oficines.

Què comporta aquest canvi de seu social?

1. El canvi de seu social vol dir que el Banc Sabadell es trasllada i marxa del territori català?

El grup trasllada la seu social i a partir d'ara, tècnicament, les decisions es prendran des d'allà. Però, a la pràctica, pot passar el mateix que al Santander o al BBVA. Treballen per tot l'Estat, tenen l'operativa a Madrid, però la seu social que consta és a Santander o a Bilbao. Aquí passaria el mateix. El dia a dia del banc continuaria igual i el canvi no afectaria els treballadors, les oficines o els clients.


2. Això afecta els impostos que paga a Catalunya el Banc Sabadell?

Molt poc, amb l'actual marc jurídic. L'impost de societats ja es paga a Hisenda, i en el cas de les comunitats autònomes queda algun impost com el d'actes jurídics documentats. I, a més, els assessors fiscals que hem consultat confirmen que el canvi de seu social no acostuma a implicar un canvi de seu fiscal, que continua allà on hi ha la direcció i es prenen veritablement les decisions, o sigui, aquí.

La Conselleria d'Economia diu que no té cap impacte econòmic.

3. Aleshores, per què traslladen la seu social del banc?

La banca és un negoci que necessita un entorn de màxima certesa, també jurídica. I el Sabadell ha sigut una de les entitats més castigades a borsa davant l'actual escenari, de manera que es tracta d'un moviment defensiu. Si hi ha una declaració unilateral d'independència, que sigui efectiva i reconeguda, d'aquesta manera s'assegura continuar sota el paraigua del Banc Central Europeu, amb totes les garanties que això representa. De moment, només amb l'anunci del matí ja han pujat les accions del banc, i de tot l'Ibex-35.

El que més preocupava des de fa temps al Banc Sabadell i altres entitats era la seguretat jurídica. Amb la seu fora de Catalunya, passi el que passi el banc no queda en cap moment fora de l'aixopluc del Banc Central Europeu.
 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut