Dia de la Victòria a Rússia: per què el 9 de maig és tan important per a Putin?
Desfilada militar durant la celebració del Dia de la Victòria, el 9 de maig, a Moscou (Reuters)

Dia de la Victòria a Rússia: per què el 9 de maig és tan important per a Putin

El 9 de maig de 1945 la Unió Soviètica va posar fi a la seva Gran Guerra Patriòtica i Putin ha utilitzat aquesta festa per preparar el país per a la guerra

Josep Maria Camps ColletActualitzat

La Segona Guerra Mundial no té gaire dimensió mundial o internacional a Rússia. De fet, allà no en diuen així, sinó Gran Guerra Patriòtica, i el dia que es va acabar, el 9 de maig, s'ha acabat convertint en una de les festes més importants del calendari: el Dia de la Victòria.

En realitat, el final que es commemora és la rendició d'Alemanya a l'URSS, signada pel mariscal Wilhelm Keitel, una setmana després que l'exèrcit soviètic hagués aconseguit entrar a Berlín, el 2 de maig de 1945.

Es va trigar uns 20 anys perquè aquest dia se celebrés de manera generalitzada a tota la Unió Soviètica, i es va deixar de celebrar després de la seva dissolució, el 1991.

Quatre anys després, el 1995, va tornar aquesta festivitat a Rússia, i des de llavors s'ha anat convertint cada vegada més en la jornada que més exalta els valors patriòtics russos.

Ho ha promogut a consciència l'home que regeix el país amb mà de ferro des del 1999: Vladímir Putin, que va aprofitar el 60è aniversari, el 2005, per donar-li un impuls definitiu.

El president de Rússia, Vladímir Putin, aquest dilluns durant la celebració del Dia de la Victòria a Moscou (Reuters)

"Desnazificar" Ucraïna

A partir del 2014, després de l'Euromaidan, l'annexió de Crimea i l'inici de la guerra al Donbass, on combaten els neonazis ucraïnesos del regiment Azov i altres milícies, el discurs oficial rus va incorporar el missatge de lluita contra els nazis.

Des de llavors la retòrica patriòtica utilitzada pel seu govern ha anat intensificant i modificant el discurs patriòtic rus, fins que fa pocs anys s'hi va introduir un nou eslògan premonitori: "Ho podem tornar a fer."

Perquè Putin ha justificat la invasió dient que el seu objectiu és "desnazificar" Ucraïna, cosa que ha equiparat la seva "operació militar especial" en aquest país amb la Gran Guerra Patriòtica.

Vladímir Putin fent una ofrena floral en la celebració del Dia de la Victòria, aquest dilluns a Moscou (Reuters)

Discurs esperat

Per tot això s'havia estès la impressió que Putin tenia la intenció d'aprofitar el tradicional discurs que fa en aquesta jornada per fer un anunci important sobre les seves intencions respecte a Ucraïna.

S'havia especulat molt sobre quin pot ser aquest anunci: des de proclamar que ja ha aconseguit l'objectiu marcat, i anunciar la fi de la guerra a llançar una ofensiva més gran per avançar en la conquesta del país.

Finalment ha fet un discurs curt en el que s'ha limitat a acusar els països membres de l'OTAN, sobretot els Estats Units, d'haver "començat una guerra" contra Rússia, i que la invasió d'Ucraïna ha estat la resposta "sobirana, autònoma i conscient".

En tot cas, el seu discurs ha evidenciat que de cara a la seva població està justificant que la guerra no es lliura contra Ucraïna, sinó contra els països occidentals, que serien els agressors, i a més Rússia només s'estaria defensant.

Soldats de la marina russa durant un dels assajos del Dia de la Victòria, aquest dissabte a Moscou (Reuters)
ARXIVAT A:
UcraïnaVladímir PutinRússiaSegona Guerra Mundial
Anar al contingut