La Kalush Orchestra, guanyadors d'Eurovisió 2022, en una foto amb la guàrdia ucraïnesa a la frontera amb Polònia, a Krakovets
La Kalush Orchestra, guanyadors d'Eurovisió 2022, en una foto amb la guàrdia ucraïnesa a la frontera amb Polònia, a Krakovets (Reuters/Pavlo Palamarchuk )

Quatre països acusen Eurovisió de falta de transparència en les votacions del jurat

Romania, Geòrgia, Montenegro i l'Azerbaidjan demanen explicacions per la substitució de les puntuacions

RedaccióActualitzat

Com a mínim quatre països s'han queixat de la falta de transparència de l'organització d'Eurovisió, per haver substituït la puntuació dels respectius jurats professionals.

Romania, Geòrgia, Montenegro i l'Azerbaidjan han demanat explicacions a la Unió Europea de Radiodifusió (UER, o EBU en anglès) per la decisió de substituir els resultats que havien facilitat per uns de calculats per un algoritme, al·legant que s'havien detectat certes "irregularitats" en la votació.

També s'haurien anul·lat els vots de Polònia i San Marino

El festival, que va tenir lloc dissabte a la nit a Torí, el va guanyar Ucraïna gràcies al televot popular, que va fer que el Regne Unit baixés al segon lloc i Espanya, al tercer, amb la catalana d'origen cubà Chanel. 

La policia italiana va evitar diversos ciberatacs contra les votacions del festival, segons va informar la policia nacional italiana, que va atribuir-los al col·lectiu de hackers prorussos Killnet. Durant la nit es van registrar intents d'alterar les votacions.
 

Romania: màxima puntuació a Ucraïna en comptes de Moldàvia 

Segons la televisió romanesa TVR, el portaveu del jurat romanès no va poder comunicar directament la puntuació i els resultats es van modificar sense justificació. Els 12 punts, la nota més alta, havien de ser per a Moldàvia, però la UER els va atorgar a Ucraïna. En un comunicat, denuncien aquest canvi: 

"TVR ha sol·licitat als organitzadors que ens proporcionin oficialment els motius concrets pels quals van substituir la valoració del jurat romanès per una de calculada de manera no transparent." 

TVR avisa que es reserva el dret a prendre "mesures concretes per corregir la situació creada", en funció de la resposta que rebi per part de la UER. 

A les xarxes, s'ha fet viral un vídeo de la presentadora del festival a Romania, Eda Marcus, que reacciona amb gran sorpresa quan, abans del directe, li comuniquen que no es farà la connexió per motius tècnics. Ella mateixa ha penjat el moment a Instagram per denunciar que els problemes tècnics eren "inexistents": 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eda Marcus (@eda_marcus)

 

Geòrgia: 12 punts per al Regne Unit en lloc d'Ucraïna 

En el cas de Geòrgia, el jurat va concedir els 12 punts a Ucraïna, però el marcador els va sumar al Regne Unit. 

La cadena pública Georgian Public Broadcaster ha remarcat que ells no tenien cap interès a "manipular" els resultats de la competència perquè el seu candidat no havia passat a la fase final. I afegeixen que estan en "comunicació activa" amb la UER per tenir explicacions del canvi.  
 

L'Azerbaidjan, el mateix cas que Geòrgia 

Com va passar amb els altres dos països esmentats, el jurat professional de l'Azerbaidjan tampoc va veure reflectida al marcador la puntuació que havia donat. Els 12 punts havien d'anar a Ucraïna, segons la televisió pública azerbaidjanesa ITV, però van ser per al cantant britànic. 

El canal ha lamentat els fets i ha remès a la UER la llista de les votacions del jurat. En un comunicat recollit per digital 1News, denuncien la falta d'explicacions: 

"Als organitzadors se'l va enviar immediatament una carta oficial que deia que publicaríem en viu els vots del nostre jurat i després d'això se'ns va informar d'irregularitats relacionades amb la votació de sis països durant les semifinals de dijous, inclòs l'Azerbaidjan, però no se'ns va donar cap informació des del dijous fins al dia de la final". 

ITV espera una resposta i espera que la situació "es resolgui aviat i es mantingui l'equitat". 

Chanel, sorpresa per la rebuda en arribar a Barajas aquest diumenge
Chanel, sorpresa per la rebuda en arribar a Barajas aquest diumenge(EFE/Victor Lerena)


Montenegro 

A Montenegro, la televisió pública RTCG ha defensat que la votació del jurat es fa fer amb un "procediment regular" que va ser "degudament certificat" i, per tant, no veuen motiu "per sospitar de l'existència de cap irregularitat". 

 

Retorn dels guanyadors a Ucraïna 

La Kalush Orchestra han arribat aquest dilluns a Ucraïna amb el micròfon de guanyadors. Es van endur la victòria amb "Stefania", una cançó d'homenatge a la mare del líder del grup (Oleh Psiuk, el del barret fúcsia) que es va imposar als altres 40 competidors en plena guerra al país per la invasió per part de Rússia. 

Ucraïna anava quarta al final de la votació dels jurats, però el suport de l'audiència els va catapultar fins al primer lloc. 

 

ARXIVAT A:
Festival d'Eurovisió
Anar al contingut