Una persona consulta la pàgina web del SEPE (ACN/Aina Martí)

Quatre mesos de retard per començar a cobrar l'atur a Barcelona

El retard té l'origen en l'allau d'ERTO que hi va haver arran de l'estat d'alarma i el confinament, i la manca de personal per gestionar-la en el SEPE de la demarcació

RedaccióActualitzat

Quatre mesos de retard en el reconeixement i el pagament de l'atur. Aquesta és la situació, ara mateix, al Servei Estatal Públic d'Ocupació (SEPE) de la demarcació de Barcelona, que no ha tramitat cap nou desocupat des del 12 d'agost.

Aquest mes de novembre cobraran el subsidi d'atur les persones que van presentar la sol·licitud fins al 10 de juliol.

Ara per ara, el SEPE de Barcelona ha tramitat les sol·licituds fetes fins al 12 d'agost, que es cobraran a partir del desembre. És previsible que també ho facin la resta de sol·licituds presentades a l'agost i, potser, les de principi de setembre.


Allau d'ERTO

Aquest desfasament té el seu origen en l'allau d'expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) que hi va haver arran de la declaració d'estat d'alarma i el confinament.

Uns ERTO, a més, que van donar molts problemes, perquè 7 de cada 10 no entraven al sistema per un cúmul d'errors, com el format dels documents que es presentaven.

També donaven problemes els que entraven al sistema, perquè contenien errors, en aquest cas responsabilitat del sol·licitant, com un número de compte bancari incorrecte.

En la segona onada, arran del segon tancament de l'hostaleria i altres sectors, el procés s'ha simplificat i, des de mitjans d'octubre, només s'han identificat un 6% d'errors.

Es dona la circumstància que, al principi, la tramitació de l'atur anava al dia. Fins que el SEPE va decidir dedicar més personal als ERTO, encara que això suposés tenir retards en tots dos processos.

Des del sindicat CGT també s'apunta a la manca de personal, el tancament d'oficines durant l'estat d'alarma i l'augment, també, de les sol·licituds d'atur.

El resultat de tot plegat: ara "tot l'organisme està col·lapsat", tal com ha explicat a l'ACN Margarita Rico, representant del sindicat CCOO al SEPE de Barcelona, que posa el següent exemple.

"Em ve una persona que em demana la capitalització [de l'atur] i quan vaig a mecanitzar-ho resulta que no té prestació, perquè no l'hi han reconegut, encara que la va sol·licitar a finals d'agost. Així, jo no li puc pagar. Tinc fins a 20 expedients esperant que es reconegui la prestació."


Fonts del Ministeri de Treball asseguren que s'està treballant "intensament" per reduir el temps de reconeixement de la prestació de l'atur i que compten de resoldre el coll d'ampolla actual en l'atur i les incidències detectades en la tramitació dels ERTO abans de finals d'any.

Expliquen que "s'han adoptat mesures de reforç" a les oficines de Barcelona, que, a més, reben suport d'altres demarcacions amb menys càrrega de feina: hi ha 100 funcionaris de vuit territoris que estan ajudant el SEPE de Barcelona.


"Impossible portar-ho al dia"

Miguel Ángel García Muñoz, treballador del SEPE del sindicat CGT, ha explicat a TV3 que a l'abril es van incorporar 100 persones i que al setembre hi ha hagut més incorporacions. A més, estan pendents de l'arribada d'una trentena de tècnics.

En total, el reforç, a Barcelona, serà de gairebé 200 persones. Cal tenir en compte, però, que estan en període de formació i no poden fer qualsevol feina.

Ara per ara, a més, només tenen el contracte garantit fins al 31 de desembre.

Sobre la càrrega de treball que han patit i pateixen els treballadors del SEPE de la demarcació de Barcelona és molt explícit Enric Medina, també de la CGT: "La sensació és que això no acabarà mai."

Reconeix que en aquesta segona onada hi ha menys incidències, però, de tota manera, assegura que "el nombre de persones afectades per un ERTO és brutal i és impossible portar-ho al dia".


Més atur i més ERTO

A finals d'octubre, a la demarcació de Barcelona hi havia 351.676 aturats, gairebé 68.000 més que un any abans. En comparació amb el mes anterior, hi havia 1.079 persones més que al setembre apuntades als serveis d'ocupació.

Pel que fa als ERTO, a finals d'octubre la Seguretat Social comptabilitzava 105.850 persones afectades pels primers expedients, una xifra a la qual cal sumar els 79.826 nous ERTO sol·licitats arran de les restriccions decretades per combatre la segona onada, que registra el Departament de Treball.

ARXIVAT A:
Atur
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut