La Guàrdia Civil va iniciar les investigacions sobre les organitzacions terroristes a internet l'any 2022
La Guàrdia Civil va iniciar les investigacions sobre les organitzacions terroristes a internet l'any 2022 (Guàrdia Civil)

Quatre detinguts a Salt en una macrooperació contra la difusió de propaganda jihadista

En la mateixa operació, fa mesos es va detenir un home a l'aeroport de Barcelona quan es disposava a viatjar "cap a una zona de conflicte"

Cop internacional a la difusió de propaganda d'Estat Islàmic a la xarxa. En una operació policial fruit d'una investigació de l'Audiència Nacional, amb la col·laboració de l'Europol i l'FBI, s'ha desmantellat "una infraestructura crítica" a internet i s'han interromput plataformes i pàgines web de comunicacions i propaganda de terrorisme jihadista.

La Guàrdia Civil ha detingut nou persones​ en territori espanyol, quatre d'elles a Salt, a Girona, i han desactivat servidors a Alemanya, els Països Baixos, els Estats Units i Islàndia.

Segons l'Europol, aquests servidors acollien mitjans vinculats al grup terrorista Estat Islàmic i s'utilitzaven per difondre propaganda jihadista a escala mundial i missatges que incitaven al terrorisme.

"Les pàgines web i canals de comunicació, com estacions de ràdio, agències de notícies i contingut de xarxes socials, tenien un abast global", ha assegurat l'agència policial europea.

"Comunicaven directives i eslògans d'Estat Islàmic en més de trenta idiomes, incloent-hi l'espanyol, l'àrab, l'anglès, el francès, l'alemany o el rus. Hem descobert diversos terabytes d'informació."

La macrooperació contra la radicalització jihadista ha acabat amb nou detinguts, quatre d'ells a Salt
La macrooperació contra la radicalització jihadista ha acabat amb nou detinguts, quatre d'ells a Salt (Guàrdia Civil)

Propaganda i consignes terroristes en 30 idiomes

La Guàrdia Civil va iniciar les investigacions sobre les organitzacions terroristes a internet l'any 2022, quan van detectar la traducció a l'espanyol de continguts vinculats a Estat Islàmic.

Aquestes investigacions, que han comptat amb la col·laboració de les autoritats de diversos països europeus, han permès ara arribar a informació sobre la comunicació de mitjans vinculats a la Fundació l'LAM, que operava infraestructures tecnològiques noves i sofisticades allotjades en els servidors desactivats en l'operació d'aquesta setmana.

La principal característica d'aquesta fundació, apunten les autoritats espanyoles, és la capacitat per facilitar l'accés a continguts terroristes en diversos idiomes.

L'operatiu ha permès constatar que els responsables de la Fundació l'LAM també són els creadors d'altres entitats mediàtiques afins a Estat Islàmic. És el cas de llocs web, així com altres plataformes similars que actuaven des del 2015 i que operaven totes elles en l'actualitat sota la denominada xarxa Sarh Al-Khilafa.

A més, la Guàrdia Civil també ha constatat el finançament d'aquest entramat propagandístic mitjançant l'ús sistemàtic de diferents criptomonedes. Es llançaven campanyes de finançament des de les mateixes pàgines web investigades per a l'obtenció de fons amb els quals sostenir les activitats terroristes en benefici d'Estat Islàmic, facilitant direccions de criptomoneders i codis QR per permetre de transferència de fons.

Un detingut aquest gener a Barcelona

L'operació, que porta el nom d'Almuasasa, 'l'empresa' en àrab, ha permès identificar persones que descarregaven i compartien propaganda sobre l'organització jihadista, a les quals s'acusa de delictes relacionats amb l'adoctrinament i el possible finançament del terrorisme jihadista.

En el marc d'aquesta investigació, la Guàrdia Civil va detenir al gener d'aquest any un home a l'aeroport Josep Tarradellas-el Prat. Establert a Lleida, l'home es disposava a "desplaçar-se a zona de conflicte després d'arribar a l'últim estadi del procés de radicalització i jihadista".

ARXIVAT A:
TerrorismeJihadisme Guàrdia Civil
Anar al contingut