Segons l'estudi, el grup de persones més previngut pel que fa a la seguretat són els joves.
Segons l'estudi, el grup de persones més previngut pel que fa a la seguretat són els joves.

Quatre de cada deu espanyols, en contra de regular continguts a la xarxa

Són dades d'un estudi elaborat per experts de la UOC, que constata que l'ús d'internet ha augmentat fins al 84% de la població el 2013

Actualitzat

Fa uns mesos van sortir a la llum pública casos d'espionatge massiu per part de diversos governs. Això estaria tenint els seus efectes en la percepció dels usuaris. Segons una enquesta de World Internet Project, elaborada per experts de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), ha crescut el temor entre els espanyols davant d'accions de governs i grans empreses que puguin envair la seva privacitat.

L'enquesta s'ha fet a 1.600 persones a tot Espanya, 400 de les quals a Catalunya. Hi ha un segon debat al voltant d'internet i és el de la regulació. Segons l'informe, el 41% dels espanyols està en contra de regular continguts a la xarxa, davant un 36% que defensa una regulació més estricta. El 45% dels enquestats estan en contra que el govern espanyol estableixi algun tipus de vigilància per protegir els ciutadans de l'ús d'internet.

També s'ha reduït el nombre de ciutadans que "se senten còmodes expressant les seves opinions polítiques" a la xarxa. Més de la meitat dels enquestats creu que les persones haurien de poder expressar les seves idees a internet encara que siguin "extremes", un percentatge que ha baixat respecte a ara fa dos anys.

La seguretat és un altre aspecte a destacar. L'informe revela que el 89% dels enquestats no ha tingut la percepció que se li hagi violat la intimitat, mentre que un 1,5% assegura haver estat víctima d'algun tipus d'assetjament o intimidació a l'entorn digital. El grup de persones més previngut pel que fa a la seguretat de les seves dades a internet és, segons l'estudi, els joves, que afirmen tenir una "actitud activa" en aquest àmbit.

L'ús d'internet entre els ciutadans espanyols ha augmentat en 15 punts en dos anys, i ha passat a ser utilitzat per un 84% de la població el 2013. En aquest increment ha estat decisiu l'ús del telèfon mòbil, sobretot entre els joves d'entre 16 i 18 anys, encara que el domicili continua sent el punt de connexió més habitual.

L'estudi assegura que el consum televisiu continua sent el més present entre la població, encara que internet és considerada l'eina informativa i d'entreteniment més necessària, per damunt de la televisió, la ràdio i la premsa.

L'informe ha detectat cinc perfils d'usuaris d'internet:

  • Els "e-mmersius". Són els més comuns entre la població espanyola. Es distingeixen per ser entusiastes i per valorar de forma positiva les opcions que els ofereix internet tant en el seu entorn laboral com en el seu àmbit personal o per als moments d'oci.
  • Els "cibermoderats". Es defineixen per no mostrar un excés d'entusiasme, sinó més aviat una actitud moderada davant les possibilitats de diversió a la xarxa, la seva eficàcia i la possibilitat d'establir relacions socials.
  • Els "tecnoinstrumentals" són un grup que valora l'eficàcia i la utilitat de les eines que ofereix internet. És el que menys importància dóna als problemes, complicacions o molèsties que es puguin ocasionar en aquest entorn.
  • Els "consumidors digitals". Són usuaris que tenen més en compte els riscos que els avantatges que els ofereix internet.
  • Els "social-connectats". Són els que "valoren més" les característiques i possibilitats que ofereix internet per relacionar-se socialment, més que per altres usos.

 

Anar al contingut