Una de les plaques franquistes que es troba a Lleida
Una de les plaques franquistes que es troba a Lleida
Lleida

Quatre carrers de Lleida amb nom franquista es rebatejaran amb noms de dones

Alguns partits i entitats ho consideren "insuficient" i demanen també canviar el nom dels cinc carrers que queden dedicats a persones vinculades amb el franquisme

Actualitzat

L'Ajuntament de Lleida ha anunciat aquest dijous que retirarà quatre noms franquistes dels carrers de la ciutat, però en deixarà cinc més que també estan dedicats a persones vinculades al règim.

Segons ha explicat l'alcalde, Fèlix Larrosa, els quatre carrers que es canviaran tenen nom de persones vinculades directament en el franquisme:

"Queda acreditat que Alcalde Areny, Alcalde Recasens, Germans Recasens i Sangenís Bertran van participar activament en els fets del juliol del 1936"

Només es canviarà el nom a 4 de 9 carrers

Tot i això, ha afegit que els noms dels carrers que no canviaran de nom els van decidir governs democràtics i, per tant, "són decisions que es van prendre gràcies a la sobirania del poble".

 

 

Les plaques que no es tocaran pertanyen a Carmelo Fenech, Alcalde Montaña, Alcalde Sangenís, Juan Manuel Nadal Gaya i Lluís Besa.

Per l'oposició, "no és suficient"

La plataforma Lleida Lliure de Franquisme considera que es tracta d'una "victòria agredolça", ja que el govern no retirarà totes les plaques.

Segons denuncia la portaveu de la plataforma, Rosa Peñafiel, seguiran exigint la seva retirada:

"Nosaltres lluitem perquè es tregui el franquisme, independentment que hagin estat nomenats abans o després de la dictadura. Si un personatge és franquista no se li ha de retre homenatge"

A l'àmbit polític, ERC, CUP i PDeCAT també han insistit en el fet que la retirada no és suficient i s'hauria de complir amb la resta de noms de carrers vinculats al règim.

Ho han comentat el regidor de PDeCAT Toni Postius i el regidor de Crida per Lleida-CUP Pau Juvillà a la xarxa:

 

 

 

Precisament, la Crida per Lleida-CUP ha decidit treure personalment els cartells, en veure que l'Ajuntament no ho farà:

 

 

Els quatre cartells retirats se substituiran per quatre dones, el nom de les quals s'anunciarà en les pròximes setmanes.

ARXIVAT A:
Memòria històrica Franquisme
Anar al contingut