Madrid

Quatre borbons van regularitzar quatre milions d'euros amb l'amnistia fiscal, segons els papers de la Castellana

Una nova filtració de documents batejada com "els papers de la Castellana" revela els noms de les grans fortunes espanyoles que es van acollir a l'amnistia fiscal del govern de Rajoy

RedaccióActualitzat

Una nova filtració de documents revela els noms de les grans fortunes espanyoles que es van acollir a l'amnistia fiscal del govern de Mariano Rajoy. Se'ls ha batejat com "els papers de la Castellana" i els publiquen els digitals eldiario.es, La Marea i Diagonal. La primera entrega apunta a la família reial. En concret, a la nissaga dels Borbó-Dues Sicílies.

Segons aquests documents, la infanta d'Espanya Alícia de Borbó-Parma, el seu fill, l'infant Carles de Borbó-Dues Sicílies, i dos dels seus néts van amagar diners opacs a Suïssa fins al 2012. Aquest mateix any, tots quatre es van acollir a l'amnistia fiscal aprovada pel govern de Mariano Rajoy i van regularitzar quatre milions d'euros.

El director d'"eldiario.es", Ignacio Escolar, ha explicat a "El Matí de Catalunya Ràdio" que amb la filtració volen mostrar els efectes de l'amnistia fiscal.  

"El que expliquem és com estaven els diners amagats abans, que no els tributaven i la poca quantitat que es va pagar a canvi de regularitzar-los. Concretament, en el cas dels Borbons que expliquem ara, és que per 4 milions d'euros van pagar a penes 73.000 euros en impostos; és a dir, que, per portar els diners que guardaven a Suïssa, van pagar en impostos l'1,84%. Per comparar, l'IVA superreduït, el de productes de primera necessitat com una barra de pa, és del 4%."

Els expedients de la primera entrega tenen l'origen en diversos despatxos d'assessoria tributària situats al passeig de la Castellana, el cor dels negocis de Madrid, i posen al descobert, segons "eldiario.es", les fórmules que diverses empreses i fortunes espanyoles han fet servir per amagar el seu patrimoni a l'estranger.

Els Borbó-Dues Sicílies ocupen el primer lloc en la línia de successió de la corona espanyola, darrere dels descendents del rei Joan Carles. Els diners opacs procedeixen, en part, de l'herència de la neboda d'Alfons XIII Maria Cristina de Borbó-Parma, morta al 2009.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut