Els quatre joves premiats amb el seu robot (ACN)
Els quatre joves premiats amb el seu robot (ACN)
Girona

Quatre adolescents gironins guanyen un concurs de robòtica als EUA

Creen una cadira de rodes capaç d'aixecar una persona amb mobilitat reduïda, i connectada a un braçalet que facilita accions del dia a dia

Actualitzat

Quatre adolescents gironins han guanyat un premi de robòtica als Estats Units en dissenyar una cadira de rodes connectada a un braçalet. Els joves, d'entre 12 i 13 anys, han presentat el projecte a la Vex Robotics Competition, un campionat d'abast internacional que s'ha celebrat a Kentucky.

Són Núria Brusi, Laia Travé, Marc Falgueras i Àngel Roncero. Estudien primer i segon d'ESO en instituts de Girona, fan extraescolars de robòtica i participen en els tallers d'Innova't Educació, on s'han preparat per participar en la competició internacional. Els quatre joves van guanyar el campionat estatal de la Vex Robotics que els va classificar per a la final que s'ha fet fa pocs dies a Louisville, a Kentucky, als Estats Units.

La cadira de rodes que han dissenyat està pensada per aixecar la persona discapacitada i el braçalet que hi va interconnectat incorpora altres usos per facilitar-li el dia a dia, com obrir portes a distància, fer pagaments o alertar serveis d'emergència o els familiars en cas de necessitat.

Laia: "El nostre projecte consisteix en un cadira capaç d'aixecar les persones i així facilitar la seva vida. Amb la cadira també hi ha un braçalet que és capaç d'avisar, obrir portes, pagar..."

Àngel: "A més si necessites prendre una medicina t'avisa, i a més hem fet aquesta cadira perquè algú discapacitat no necessiti l'ajuda d'altra gent i sigui més autònom. Es pot posar en postura vertical per si ha d'agafar alguna cosa no li calgui ajuda."

La idea els ha valgut un dels Inspire Awards -premi a la inspiració-, que atorga el jurat.

Premi a la inspiració

En el campionat estatal van participar-hi 35 equips. Ells es van presentar amb el nom Wildcats - gats salvatges- i van aconseguir una de les tres places per poder anar al mundial, en la categoria de robots de plàstic.

Van buscar patrocinadors per poder pagar el viatge per a ells i dos monitors. A la final hi participaven 1.600 equips de tot el món. En la seva categoria es van haver d'enfrontar a uns 80 equips.

No van arribar a la final en les proves d'habilitat, però van superar la resta d'equips en creativitat i en innovació, i van assolir el premi a la inspiració.

 

 



Un nou repte

 

Ara, després de tornar dels Estats Units, els quatre adolescents ja pensen en la Vex de l'any que ve.

El director d'Innova't Educació, Dani Martin, explica que la seva feia és guiar-los.

"La feina de l'entrenador de robòtica és fer de guia, no podem interferir en el robot, indicar-los que van pel bon camí, animar-los, i quan s'encallen donar-los opcions perquè trobin les seves solucions... com qualsevol mestre guiar-los en el seu procés d'aprenentatge."

I ells asseguren que la robòtica els ha ensenyat moltes coses.

Núria: "M'agrada perquè no tens límits a l'hora de crear i fer realitat la teva idea."
Laia: "T'ensenya a ser més autònom i a tenir més paciència per resoldre els problemes que puguin sortir amb el robot."
Marc: "La robòtica ens permet aprendre, estar amb els amics i gràcies a la Vex Competition també hem conegut món."
Àngel: "A més, encara que pensis que la teva idea sigui molt boja, pots intentar fer-la realitat i superar els reptes."

I si els Wildcats van deixar empremta als Estats Units, l'equip que participa en les categories d'edats superiors, els Innova'T Virgins, format per quatre joves catalans, són guanyadors de la fase nacional i local de Vex Robotics Competition a la categoria High School.

 

,

ARXIVAT A:
Educació CiènciaMobilitat
Anar al contingut