Imatge d'arxiu de la Borsa de Madrid (Foto: EFE)
Imatge d'arxiu de la Borsa de Madrid (Foto: EFE)
Madrid

Quarta jornada consecutiva de pèrdues a l'Ibex després d'un nou màxim de la prima de risc

La prima de risc espanyola ha polvoritzat aquest dimecres un nou rècord des de la creació de l'euro i ha arribat als 409 punts bàsics, en una sessió borsària tensada de nou pels dubtes sobre l'economia nord-americana i l'europea. Els missatges de la Comissió Europea i dels diferents governs han aconseguit relaxar els mercats, que han atenuat les pèrdues respecte a dies anteriors. L'Ibex-35 ha obert amb un retrocés de l'1,12% i, a poca estona pel final de la sessió, ha perdut la barrera dels 9.000 punts. Al tancament, la caiguda ha estat del 0,85% i ha recuperat el nivell dels 9.037 punts, la xifra més baixa des del juny del 2010.

Actualitzat
El selectiu espanyol ha tancat per quart dia consecutiu amb pèrdues, però han estat les més moderades del vell continent. La borsa de Milà, en el punt de mira, ha frenat la caiguda de dies anteriors i ha acabat aquest dimecres amb el 1,54% negatiu després que la prima de risc italiana ha assolit un nou màxim i s'ha enfilat fins als 390 punts bàsics. Pitjors resultats ha obtingut la borsa de Londres que ha finalitzar la sessió amb un retrocés del 2,34%, seguida de Frankfurt amb un 2,30% en vermell i la de París amb una caiguda del 1,93%.

Els principals parquets europeus s'han ressentit per la incertesa que plana sobre la solvència de l'economia nord-americana tot i l'aprovació de l'augment del sostre de deute. Amb la seva reacció, els mercats mostren insatisfacció pel pla del president Barack Obama.

Els inversors opten per refugiar-se als valors més segurs, fet que posa en greus dificultats economies com l'espanyola o la italiana. Això ha fet que la rendibilitat dels bons alemanys, considerats els més segurs, s'hagi rebaixat fins al 2,34% i hagi incrementat, de retruc, la diferència amb els bons espanyols i italians. Finalment, la prima de risc dels bons espanyols a 10 anys s'ha situat aquest dimecres en els 385 punts bàsics, una mica per sota de l'assolida dimarts, i amb una rendibilitat del 6,25%.

Els inversors encara es pregunten quan la primera economia del món perdrà la màxima qualificació creditícia després que l'agència Moody's ha dit que manté la triple A, perquè s'ha esborrat gairebé del tot la suspensió de pagaments, però l'ha col·locada en perspectiva negativa.

El deute espanyol a examen

El Tresor Públic té previst fer aquest dijous una emissió de bons a tres anys que oscil·larà entre els 2.500 i 3.500 milions d'euros. Després que la prima de risc ha assolit aquest dimecres nous màxims, aquesta nova emissió de deute serà un examen decisiu per mesurar la confiança dels mercats.

Els experts apunten com a causes de l'increment de la prima de risc la convocatòria d'eleccions anticipades el pròxim 20 de novembre perquè s'ha traslladat als mercats la sensació que hi ha un cert buit de poder.

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha demanat al president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, que s'acceleri la posada en marxa del segon rescat de Grècia. En el mateix sentit s'ha posicionat el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, que considera "clarament injustificat" el tracte que els mercats estan donant a Espanya.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut