Quaranta anys fent d'alcalde: i ara què?
Els alcaldes, durant la trobada al Born

Quaranta anys fent d'alcalde: i ara què?

Uns quants alcaldes històrics esperen revalidar el càrrec als comicis del dia 26, mentre que uns altres ho deixen i es preparen per afrontar una nova vida.

Quim BalaguerActualitzat

Quan falten 20 dies per a les eleccions municipals, un centenar d'alcaldes de tot Catalunya s'han trobat aquest dilluns al Born Centre Cultural de Barcelona. L'acte ha servit per afavorir un espai de cordialitat i intercanvi d'experiències abans de la campanya i reconèixer la tasca als alcaldes que després d'anys de servei a la ciutadania han decidit no tornar-se a presentar.

Cada cop en queden menys, però algun dels candidats que el dia 26 aspiren a guanyar l'alcaldia del seu poble o ciutat ja es van presentar a les primeres eleccions municipals de l'actual etapa democràtica, l'any 1979. I alguns no s'han mogut de la cadira d'alcalde des d'aleshores.

És el cas de Joan Eroles, alcalde de Puigverd d'Agramunt, que porta al capdavant d'aquest poble de la comarca de l'Urgell des de fa quaranta anys.

 

 

O Jaume Casas, l'alcalde de la Riera de Gaià, al Tarragonès. Es va presentar -i guanyar- per primer cop l'any 1983, amb 28 anys. Ara en té 64, ja és l'alcalde més veterà de les comarques de Tarragona, i el dia 26 aspira a allargar el seu mandat quatre anys més.

 

 

Alcaldes històrics que pleguen

La trobada d'aquest dilluns ha servit també per homenatjar alguns alcaldes amb diversos mandats a l'esquena que han optat per no presentar-se a les eleccions del dia 26 i abandonar la política activa des de la primera línia de la trinxera.

Entre els batlles que han rebut el reconeixement hi havia Lluis Tejedor (el Prat de Llobregat), Mireia Solsona (Matadepera), Valentí Riera (Aguilar de Segarra), Josep Poblet (Vila-seca), Marta Felip (Figueres), Joan Costa (Rajadell), Josep Maria Corominas (Olot) i Miquel Arisa (Centelles).

Lluís Tejedor va anar per primer cop a la llista del PSUC del Prat de Llobregat l'any 1979. Era primer tinent d'alcalde quan va haver d'assumir l'alcaldia a mig mandat per la mort en accident de l'alcalde, Antonio Martín Sánchez.

Des d'aleshores Tejedor ha estat al capdavant d'aquesta ciutat de 60.000 habitants i s'ha convertit en el més longeu dels alcaldes metropolitans. Ara ho deixa, però encara el futur amb tranquil·litat:

 

"Rebo molt afecte de la gent i em trobo molt tranquil per encarar una vida de la que ja no tinc experiència. L'hauré de construir."

 

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26M
Anar al contingut