Terra esquerdat

Quanta pluja cal per sortir de la sequera que vivim?

Les pluges de la primavera són vitals. Una primavera molt plujosa ens faria sortir de la greu situació de sequera

Néstor GómezActualitzat

Realment cal molta pluja per remuntar les reserves d'aigua actuals a les conques internes, que es troben al 27,6%, i sortir de la sequera. Unes pluges que haurien de superar els 400 mm de pluja a tota la meitat nord del país, sobretot a les capçaleres dels rius, al llarg de la primavera per assolir reserves d'aigua que remuntin per sobre del 60% i arribin al 80%.

La pluja que ens va fer sortir de les dues darreres sequeres

Mirem cap endarrere i prenem com a referència la sequera del 2017-2018 i la del 2006-2008, en les quals les precipitacions abundants i generals de la primavera van posar fi a les sequeres que es vivien en aquell moment. Ja hem comentat moltes vegades que per revertir la situació de sequera actual no només calen el pas de sistemes frontals, sinó que calen pertorbacions mediterrànies que durant setmanes vagin regant tot el país. Totes les sequeres van acabar amb una primavera plujosa. D'aquí la gran importància i la necessitat de les pluges que haurien d'arribar ens els propers i immediats mesos.

Nivell molt baix de la Llosa del Cavall (Josep Maria Coll)

La sequera de 2006-2008 va acabar amb una primavera amb pluges entre 400 i 600 mm al Pirineu

La sequera 2006-2008 és considerada la més severa en 90 anys a Catalunya, amb unes reserves d'aigua que es van desplomar al març del 2008 fins als 20%. Durant aquesta sequera es van encadenar més de 16 mesos sense pluges destacables a les capçaleres dels rius. En només dos mesos es va girar la truita. Les pluges que van arribar durant el mes de maig i juny van disparar les reserves d'aigua fins a posar punt final a la vigència del decret de sequera. En el cas del pantà de Sau va saltar d'un mínim a l'abril d'un 12,8% i al 85% al juny, en només dos mesos i molta pluja.

 

La primavera del 2008 va ser molt plujosa arreu del país, tret de l'Empordà que va ser deficitari. Quatre episodis de pluja que van descarregar amb ganes a les capçaleres dels rius amb registres superiors als 400 mm. Port del Comte va ser l'estació que més pluja va recollir durant la primavera amb 625 mm. A la capçalera del Ter es van recollir 500 mm a Ulldeter, 493 mm a Núria, 437 mm a Molló. El Segre i les Nogueres també es van veure molt beneficiades per les pluges de 537 mm de Cadí nord, 516 mm a Boí (2.500 metres), 482 mm a la Bonaigua, 466 mm a Montsec d'Ares, entre molts altres valors.

Precipitació acumulada i anomalia, primavera 2008(Meteocat)

Tota aquesta quantitat de pluja de la segona meitat de la primavera va ser vital per sortir de la sequera, donar de beure a la muntanya i omplir els pantans. A la vegada, aquesta abundància de pluja abans de l'estiu i la que va caure durant el període estival va permetre tenir l'any amb pocs incendis i ser l'any amb menys superfície forestal cremada des de 1986, any d'inici del registre de dades, amb només 555 ha.

Adeu a la sequera de 2016-2018 amb una primavera que deixa entre 500 i 700 mm al Pirineu

Després de dos anys secs, el 2016 i 2017, vam arribar a principis del 2018 amb l'ull posat en la sequera que s'agreujava cada setmana que passava i ja ens estàvem acostant a l'escenari d'alerta. El nivell de les reserves d'aigua més baix a les conques internes va ser del 43%, en fase de prealerta. Una situació de sequera que va quedar resolta amb un final d'hivern plujós i sobretot una primavera que va ser la més plujosa des del 2013, i localment va ser la més plujosa en 69 anys. En el cas del pantà de Sau, el mínim es va donar al desembre de 2017 amb un 37.8%, va acabar l'abril amb més del 65% i al maig gairebé es va omplir, quedant al 93%.

 

Les pluges de la primavera del 2018 va ser molt abundants, les més important des de 2013. De fet, a Oliana, Vielha, Tremp i el Pont de Suert van registrar la primavera més plujosa en 69 anys, des del 1950. Els indrets del país que més pluja van recollir durant la primavera van ser amb 790 mm a Espot (2.500 metres), 665 mm a Boí (2.500 metres), 580 mm a Viu de Llevata, 567 mm a Port del Comte, 530 mm a Gisclareny. Dins la conca del Ter trobem registres de 513 mm a Ulldeter, 495 mm a Núria i 475 mm a Ciuret.

Mapes d'anomalia de precipitació, primavera del 2018(Meteocat)

Unes pluges molt abundants que es van notar clarament en els tres mesos que conformen la primavera meteorològica (març, abril i maig). Tots tres mesos mostren una anomalia positiva, més pluja de l'esperada a gran part del país, sobretot a les capçaleres dels rius. Va ser l'any en el qual amb menys incendis forestals i més superfícies cremades en més de 30 anys, amb 312 incendis que van cremat un total de 132 hectàrees.

Què cal per sortir de la sequera?

Com heu pogut veure cal que plogui molt i durant setmanes i setmanes. Un dia de pluja de 100 mm no és suficient. Cal que plogui més de 400 mm a les capçaleres dels rius durant un període llarg de temps perquè l'aigua ompli el a aqüífers i els embassaments. De res serveix que caigués aquesta quantitat d'una atacada, ja que el terra i el sòl col·lapsaria i no seria aprofitable.

Arribaran pluges?

És difícil de dir. No trobem gaires motius per a l'esperança. Per exemple, la previsió de la NOAA apunta a una primavera més seca del normal, i el model estacional del Centre Europeu marca una tendència a la normalitat en una gran part de Catalunya.

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaCrisi climàticaSequera
Anar al contingut