Una farmacèutica agafa un test d'un calaix
Els tests d'antígens per autodiagnòstic es poden comprar a les farmàcies (Europa Press/Robert Solsona)

Quan s'han de fer tests d'antígens o PCR i què cal fer quan donen positiu o negatiu?

Quantes proves diferents hi ha per detectar la covid, què revela cadascuna i com les hem d'interpretar? Responem a les preguntes bàsiques sobre els diferents tests

Xavier DuranActualitzat

Els tests de covid són un suport per a la gent que vol tenir trobades amb altres persones, però cal tenir en compte que, tot i que són fiables, no són infal·libles, i que no eliminen, encara que donin negatiu, la necessitat de mantenir mesures de precaució.


Quantes proves de la covid són accessibles i què diu cadascuna?

A Catalunya es fan servir tres tipus de proves: la PCR, la ràpida d'antígens i la d'anticossos en sang. Les característiques de cadascuna estan explicades a la web del Canal Salut.

La de PCR detecta el material genètic del coronavirus SARS-CoV-2 en mostres respiratòries de persones amb símptomes o asimptomàtiques. El test ràpid d'antígens detecta les proteïnes del virus, també en mostres respiratòries, i permet identificar les persones que estan tenint una infecció per SARS-CoV-2, sobretot en els cinc primers dies de presentar símptomes. Finalment, la prova serològica detecta anticossos contra el virus SARS-CoV-2 a la sang i permet determinar l'estat immunitari de la persona enfront del virus, però no si té una infecció activa.


Per tant, quines diferències hi ha en el que revela cadascun dels tests?

La prova PCR detecta una infecció activa. És a dir, que el virus està present en la persona. Serveix tant per a persones amb símptomes com asimptomàtiques. És molt fiable. Es considera la tècnica de referència, perquè detecta els casos positius abans, quan estan en els primers dies d'infecció com a portadors asimptomàtics.

La prova ràpida d'antígens també detecta la presència del virus, tal com explica al 324.cat el doctor Jordi Vila, cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona i investigador de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

"Està comprovat que la fiabilitat amb test de detecció d'antígens és molt alta en simptomàtics. En asimptomàtics la sensibilitat baixa molt."

La prova serològica, en canvi, diu que la persona té anticossos contra el virus, i això pot ser degut al fet que en aquell moment tingui una infecció o l'hagi tinguda.

Cal tenir en compte que l'antigen és la part del virus que desperta l'alarma del sistema immunitari, i l'anticòs és la resposta que el sistema fabrica i deixa anar. Si hi ha antigen, hi ha virus. En el cas dels anticossos, els tests en detecten dos tipus: les IgM (immunoglobulines M), que apareixen en les primeres fases de la infecció i desapareixen al cap d'unes poques setmanes, i les IgG (immunoglobulines G), que apareixen més tard i que es mantenen en el cos durant força temps, fins i tot anys.

Per tant, la presència d'anticossos no indica que existeixi infecció activa, i els resultats han de ser interpretats per personal sanitari que decidirà mesures a prendre o si cal fer altres proves.


Com puc saber si un test és prou fiable?

A part de tenir en compte que hi pot haver un cert percentatge de falsos negatius, cal mirar l'especificitat i la sensibilitat. La Unió Europea recomana fer servir tests amb fiabilitat del 97% i sensibilitat del 90%.

Test d'antígens en el cribratge massiu del Festival Vida (ACN/Violeta Gumà)
Els tests d'antígens són fiables en simptomàtics i no tant en asimptomàtics (ACN/Violeta Gumà)


Quant triguen, els resultats?

Els de la PCR triguen entre 24 i 72 hores. Es fan en laboratoris especialitzats. El test ràpid antigènic proporciona resultats en uns 20 minuts. Es fa en centres sanitaris o farmàcies. També hi ha tests d'autodiagnòstic que es poden comprar a les farmàcies. A causa de la gran demanda de les darreres setmanes, ara hi pot haver problemes per trobar-ne.


Quan ens hem de fer una PCR o un test d'antígens?

És recomanable abans de fer trobades o activitats amb altres persones. En alguns casos es demanen tests d'antígens amb un màxim de 24 o 48 hores d'antelació a un viatge, per exemple.

També si pot haver-hi hagut contacte estret amb un contagiat, com explica el doctor Vila:

"Si creus que avui has estat en contacte amb un positiu i et fas una prova d'antígens o PCR l'endemà, no servirà. Cal esperar 2 o 3 dies i als 5 és la mitjana de dies suficients perquè el test detecti el virus. Els primers dies la carrega viral pot ser insuficient perquè el test doni positiu."

Però el més important és comprendre que un resultat negatiu no permet deixar de prendre les mesures usuals de precaució.

També s'ha observat que fer molts tests permet detectar millor positius asimptomàtics i reduir el nombre d'hospitalitzats, com es va veure a Liverpool i els seus entorns, on a finals del 2020 es va implantar un sistema de tests massius.

Segons l'avaluació de la Universitat de Liverpool, el pla va incrementar entre un 7% i un 29% la detecció de casos respecte a altres zones on no hi havia aquest sistema. Així es van evitar contactes i es van prevenir entre 500 i 1.350 infeccions, segons el model pessimista i entre 4.840 i 9.070 segons el model optimista.

En declaracions al diari The Guardian, Iain Buchan, degà de l'Institut de Salut Poblacional i director de l'estudi, afirmava que el desplegament dels tests massius va estar associat a una disminució del 32% en admissions per covid als hospitals.

A Alemanya, on, com a tot Europa, els contagis han pujat molt, es tornen a oferir els tests d'antígens gratuïts, segons informa el corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio, Oriol Serra. Les PCR s'han de pagar, a menys que te la facin fer des del Ministeri de Sanitat perquè has donat positiu.

I davant l'augment de contagis per la variant òmicron als Estats Units, el president Joe Biden ha anunciat la compra de 500 milions de tests ràpids per distribuir-los gratuïtament.


No n'hi ha prou si un test dona negatiu?

Rotundament, no. Sempre hi pot haver falsos negatius (el virus hi és però el test no l'ha detectat). Ho explica al 324.cat Salvador Macip, metge i investigador de la Universitat de Leicester i de la UOC:

"És important tenir present que ni les PCR ni els tests d'antígens són infal·libles. Tots dos tenen falsos negatius, sobretot els d'antígens. A més, pot ser que estiguis contagiat però no ho detectin encara, perquè la càrrega viral estigui de pujada i no sigui suficient."

Conclou que, per tant, "un test negatiu suggereix que no estem contagiats, però no ens ho garanteix del tot", i que "el més segur és fer-se tests periòdicament".

També ho afirma el doctor Vila:

"Una PCR o un test d‘antígens com a complement de les mesures estrictes que s'han de complir em sembla bé. Un test com a eina per relaxar les mesures, no, de cap manera."

Un exemple que els tests no permeten saltar-se les mesures és el que va passar en un sopar de professionals sanitaris a Màlaga, on tot i haver-se fet proves després hi va haver 68 casos de covid entre els 170 assistents.


Què hem de fer amb els resultats positius o negatius?

Primer de tot, pensar que tot i la fiabilitat hi pot haver algun error. Si donen positiu, la PCR o el test d'antígens, aïllar-se i contactar amb el centre sanitari de referència, que determinarà què cal fer. Avisar també els contactes estrets dels últims dies.

Si donen negatiu, mantenir les mesures de precaució: distància física, mascareta, higiene de mans i ventilació. El virus es pot contraure en qualsevol moment i donar negatiu no implica no poder infectar-se al cap d'unes hores o l'endemà.

L'adopció de diverses mesures permet contenir millor la infecció. Com diu el doctor Macip, "la suma de tot això fa que les probabilitats siguin cada cop més baixes. Per això cal fer com més coses millor: tests, mascaretes, vacunes, distància, ventilació...".


Aleshores, m'haig de fer el test just abans d'anar a una trobada?

No cal tanta proximitat. Fer-lo unes hores abans o el dia abans és suficient, com explica el doctor Jordi Vila:

"Suposem que el dia abans de Nadal et fas el test i dona negatiu. Pots anar al dinar perquè és molt improbable que fins i tot si durant aquelles hores prèvies t'has contagiat tinguis prou càrrega viral per encomanar. Però si tens una trobada per Cap d'Any cal tornar a fer la prova, perquè hauria passat gairebé una setmana des de l'anterior."

I si és factible, fer el dia abans una prova PCR, que és més fiable tot i que els resultats no són immediats.


I cada quan l'haig de repetir?

Això depèn del grau de socialització, com explica el doctor Vila:

"Si dones negatiu, depèn de si no vas a molts llocs públics i per tant t'exposes poc. Aleshores no cal repetir-la sovint. Però si dones negatiu i tens un alt grau de socialització, a part de mantenir sempre les mesures sí que és recomanable repetir la prova."

El doctor Macip també creu que depèn de cada persona, però que és més segur fer-ne de tant en tant:

"El més segur és fer-se tests periòdicament. Fer-ho amb PCR és car i complicat, però amb antígens és més senzill. Si es fa cada dos o tres dies, augmentes les possibilitats que un dels tests acabi detectant un possible positiu."


En conclusió, convé fer-se tests però no eliminen la resta de mesures

Exactament. En això, els experts són contundents i clars. Cal mantenir les mesures sempre i, sobretot, en certes circumstàncies, com insisteix el doctor Vila:

"Cal ressaltar que tot i resultat negatiu cal mantenir les mesures de precaució, sobretot si estem amb gent gran o que té problemes de salut que els fa més vulnerables."

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut