Quan serà president Rajoy?

Actualitzat

L'abstenció del PSOE desencalla el bloqueig per formar govern a Espanya després de quatre mesos, si comptem només des de les darreres eleccions.

Dilluns 24 i dimarts 25 d'octubre, el rei farà la ronda de consultes amb els partits. Proposarà el candidat, Mariano Rajoy, dimarts a la tarda i serà llavors quan la presidenta del Congrés, Ana Pastor, convocarà el debat d'investidura.

Hi ha dues opcions. La primera seria celebrar el debat el 27 i 28 d'octubre, per poder fer la primera votació divendres, 28. En aquesta primera volta, Rajoy no obtindria la investidura.

Seria el dia 30, al cap de 48 hores, comptant també el canvi d'hora, quan es faria la segona votació i, ara ja sí, Rajoy, amb l'abstenció dels socialistes, seria investit president. Aquesta primera opció permetria al rei ser present en la investidura.

Tot i això, la majoria de partits aposten per un altre calendari, que situaria el debat els dies 26 i 27, quan es faria la primera votació.

Rajoy seria investit dos dies després, dissabte 29. Aquesta segona opció, però, agafaria Felip VI a la cimera iberoamericana de Cartagena de Indias.

Sigui quin sigui el calendari d'investidura, el 31 d'octubre és l'últim dia en què Rajoy pot jurar el càrrec, perquè, si no, s'haurien de convocar eleccions.

S'espera que el mateix dia 31 -o, com a molt, l'endemà- s'anunciï la composició del nou govern, que prendria possessió l'1 o el 2 de novembre.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut