Les onades de calor diürnes s'han multiplicat gairebé per 7 (Pexels)

Quan la calor no et deixa dormir: la crisi climàtica dispara les nits tropicals i tòrrides

Estudis recents demostren que les altes temperatures són perilloses per a la salut i augmenten la mortalitat

RedaccióActualitzat

Les temperatures ja han baixat, però a la nit encara hi ha registres de nits tropicals en molts punts de Catalunya, aquells en què el termòmetre no baixa de 20 graus, i que, fins i tot, no baixa dels 25.

L'explicació a aquest augment de temperatures és la crisi climàtica, amb l'agreujant de l'estructura de les nostres ciutats. De fet, el nombre de nits tropicals és un dels indicadors que s'analitzen per estudiar l'escalfament global.

Des de l'Observatori Fabra, només durant el 2022, s'han registrat 40 nits tropicals i 5 nits tòrrides; és el nombre més elevat des del 1950. Les dades són més preocupants si s'analitzen les temperatures del centre de la ciutat, 60 de tropicals i 16 de tòrrides al barri del Raval.

Des de l'Observatori Fabra, s'ha recollit el nombre de nits tòrrides més alt des de 1950
Des de l'Observatori Fabra s'han recollit el nombre de nits tòrrides més alt des del 1950 (Viquipèdia)

El nombre de nits tòrrides és molt superior a l'interior de la ciutat i la principal causa és l'efecte illa de calor que provoquen els edificis, els cotxes i l'asfalt.

Un dels meteoròlegs de l'Observatori analitza l'evolució de les nits tòrrides:

"Les nits tropicals, a Barcelona, eren esporàdiques a principis de segle XX i han passat a ser freqüents les darreres dècades."


Aquest 2022, a l'estació meteorològica del Raval es va detectar la nit tropical més primerenca en 15 anys. Una de les últimes mínimes va ser de 26,4 graus, una temperatura que afecta greument la salut.


L'emergència climàtica es fa evident: el 1914, quan va començar la recollida de dades, hi va haver 5 nits tropicals i cap de tòrrida, i el 2018, un segle després, les nits tropicals van ser 53, i les tòrrides, 4.

Les nits tòrrides en pisos minúsculs

 

Les conseqüències de la crisi climàtica en la salut

L'any passat, un estudi internacional revelava que la mortalitat augmenta un 16% a Espanya quan tenim nits més caloroses, especialment quan els termòmetres no baixen dels 25 graus a la nit.

Dominic Royé, autor de l'estudi i investigador de la Universitat Santiago de Compostel·la, explicava que Barcelona experimenta un augment dràstic de nits tropicals.

"Existeix una relació entre la mortalitat i la duració de la calor."

Fa una setmana, el National Geographic va fer públic un estudi titulat "Nature Climate Change" que mostra la relació entre el canvi climàtic i la mortalitat, causada per l'augment de les temperatures.

"L'escalfament s'ha accelerat en els últims anys i el ritme d'adaptació de la població està sent molt més lent que el de l'augment de les temperatures", afirmen els autors de l'estudi.

Destaquen la importància d'enfortir els sistemes d'adaptació actuals per poder fer front al progressiu augment de les temperatures.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut