"Quan et diguin que és de nenes..., fuig, fuig, fuig!", la nadala contra els estereotips

Les AFAs de les escoles lluiten contra els estereotips de gènere i el sexisme en joguines, contes, anuncis i també en el pessebre

RedaccióActualitzat

"Quan et diguin que és de nenes..., fuig, fuig fuig! Quan et diguin que és de nens..., fuig, fuig fuig!" L'AFA, Associació de Famílies d'Alumnes, de l'Escola Fructuós Gelabert, de Barcelona, reivindica unes festes nadalenques més igualitàries i lliures d'estereotips de gènere amb una nadala que s'ha fet viral i que ja ha arribat a milers de grups de WhatsApp. 

 

Denuncien que els catàlegs de joguines separen les princeses amb purpurina, per a les nenes, i els herois, per als nens. I defensen que, "si juguem al que ens agrada, serem lliures de veritat".

"Per què no trobo el Batman jugant a la cuineta? Que sempre ho peta!"

 

 

L'objectiu és lluitar contra els estereotips de gènere i el sexisme que trobem aquestes festes de Nadal en les joguines, en els anuncis i en el pessebre i les tradicions. 

"I qui para la taula? I qui serveix el menjar? Àvies, tietes, mares. Totes a 'pringar'!" 

 

El vídeo "Atrapades en el gènere (fuig, fuig, fuig)", que acumula més de 45.000 visites a YouTube, també reflexiona sobre els rols del pessebre i proposa alguns canvis.

"I al pessebre, la dona que renta, la dona que fila, la verge Maria..., però qui són els 'protes'? Tres reis, un nen rosset i el caganer. Aquest any canviem la tradició: posaré una caganera en aquell racó i el que renti la roba serà un pastor!"

 

A més dels infants de l'escola, amb aquesta iniciativa hi han col·laborat artistes professionals com Rikky, del grup infantil Xiula, Clara Peya, Elena Gadel i Mariona Castillo. 

 

Les AFAs lluiten contra les discriminacions de gènere

La comissió de gènere de l'Escola Fructuós Gelabert es va crear el 2018 amb l'objectiu de treballar per la sensibilització i la presa de consciència de tota la comunitat educativa al voltant de la discriminació de gènere. L'any passat ja van fer un vídeo, "La revolució de les joguines", que reivindicava que les joguines no són ni de nens ni de nenes, sinó de qui hi vulgui jugar. 

"Ni rosa ni blau, qui ens separi és un babau!"

 

Altres escoles també treballen per una societat més igualitària. L'Escola Tàber, de Barcelona, ha retirat el 30% dels llibres de cicle infantil per considerar-los sexistes. També hi ha centres que fomenten en els alumnes una mirada crítica dels contes per saber-hi detectar els estereotips de gènere i els comportaments masclistes.

La Coordinadora de Comissions de Gènere del Masnou, també a través d'un vídeo, reivindica que "no hi ha joguines de nens i de nenes, només ganes de jugar!"

 

El 2018, també hi va haver campanyes similars, que va recollir l'informatiu "Info-k" en aquesta peça:

ARXIVAT A:
MenorsIgualtat de gènere
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut