Biden, durant el seu discurs després del tiroteig a Uvalde (Reuters/Kevin Lamarque)

"Quan ens plantarem contra el poderós lobby de les armes": crida de Biden a actuar ja

El president dels Estats Units reclama, hores després de la massacre en una escola de primària d'Uvalde, a Texas, un acord polític per augmentar el control en l'accés a les armes

RedaccióActualitzat

Compareixença urgent del president dels Estats Units, Joe Biden, hores després que un noi de 18 anys hagi matat amb un rifle 19 nens i nenes d'entre 7 i 10 anys i dues mestres. Ha passat aquesta nit, hora nostra, a l'escola de primària Robb de la petita localitat d'Uvalde, a Texas

Els fets recorden moltes altres matances que hi ha hagut en aquest país, on hi ha més armes que persones. El noi ha entrat al centre armat i vestit amb roba militar i ha disparat de manera indiscriminada fins que l'han abatut. 

Biden, que acabava d'arribar d'una gira per l'Àsia, ha assegurat sense embuts que s'ha de plantar cara d'una vegada per sempre al "poderós lobby de les armes", un negoci molt lucratiu que finança molts polítics conservadors:

"Com a nació ens hem de preguntar, en nom de Déu, quan ens plantarem contra el lobby de les armes. Quan, en nom de Déu, farem el que tothom sap que hem de fer. És l'hora de convertir tot aquest dolor en acció. Per cada pare, cada ciutadà d'aquest país. Ho hem de dir clar a cada càrrec electe d'aquest país: És l'hora d'actuar!"


Ha estat un discurs emotiu en què el president nord-americà ha tingut molt presents els pares que han perdut les seves criatures "com si estiguessin en un camp de batalla". 

(Reuters/Kevin Lamarque)

Biden ha dit que aquestes matances "gairebé mai passen en cap altre país del món" i s'ha preguntat "per què deixem que segueixi passant".

"Que un noi de 18 anys pugui entrar en una botiga i comprar dues armes d'assalt simplement està malament."


Aquest és el pitjor tiroteig en un centre escolar de l'última dècada als Estats Units, després de la matança a l'escola Sandy Hook, l'any 2012. I el debat sobre el control d'armes es reactiva cada vegada que n'hi ha un.

Sense anar més lluny, l'any passat Biden va demanar al Congrés que aprovés amb urgència dos projectes de llei que ja havien rebut l'aval de la Cambra de Representants. Va ser després que un home matés 10 persones en un supermercat de Colorado.

Tot i això, els últims anys, l'Associació Nacional del Rifle i els seus poderosos aliats al Congrés han impedit que s'aprovin mesures de gran abast sobre aquesta qüestió.

Justament aquesta és una de les frustracions reconegudes per l'expresident Barack Obama, el fracàs dels seus esforços per aconseguir incrementar el control de la venda i possessió d'armes.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsJoe Biden
Anar al contingut