Quan el debat sobre la immigració a França no es basa en l'estadística

Els demògrafs refuten la teoria del gran reemplaçament defensada per Éric Zemmour, el candidat d'ultradreta, i que sosté que la població francesa serà substituïda per l'estrangera i de religió musulmana

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

David Melgarejo

Delegat de TV3 i Catalunya Ràdio a Madrid. Excorresponsal a París.

@DavidMelgarejo_

Cada cop que hi ha una campanya electoral a França, les mirades es giren cap al departament del Sena Saint-Denis. És, estadísticament, el més pobre de França. Les xifres també diuen que és on hi viu més població d'origen estranger: un 60%.

Aquest cop, però, han estat més que les mirades, les que han apuntat a aquest departament de l'anomenat Gran París. També un dit, el d'Éric Zemmour, el candidat més a la dreta.

Segons Zemmour, el Sena Saint-Denis és l'exemple de la teoria del gran reemplaçament que ha fet seva. És una idea introduïda el 2010 a França per l'intel·lectual de dretes Renaud Camus. Sosté que en qüestió de dècades, la població francesa haurà quedat substituïda per la gent vinguda d'altres països, sobretot estrangers de religió musulmana. I és aquí on es troba el motiu pel qual Zemmour ha batejat el seu partit amb el nom de Reconquesta.


La batalla de Le Bras

Teoria xenòfoba i complotista, pels opositors a Zemmour. I que historiadors i demògrafs refuten amb dades. Hervé Le Bras és un dels que més ho ha fet públicament. És investigador emèrit de l'Institut Nacional d'Estudis Demogràfics.

"Sigui quin sigui el mètode per projectar la població, mai s'arriba a aquest resultat. Encara que comptem la població que substituirien els immigrants, més els descendents dels immigrants, incloent els descendents de parelles mixtes, mai es reemplaçaria. Arribaríem al 2050 representant una mica més del 20% de la població. I la majoria serien francesos."


Zemmour, "l'estranger"

Saint-Denis és la principal ciutat del departament. En dimarts de mercat es constaten diverses coses. Que els únics partits que fan campanya electoral són els d'esquerres. I també que els missatges de Zemmour ressonen entre la població d'origen estranger.

La Jamilah, nascuda al Marroc, però resident a Saint-Denis des de fa dècades, recorda els orígens algerians i jues de Zemmour.

"El senyor Zemmour és un estranger, com nosaltres. Hauria de revisar la història i, sobretot, la seva pròpia."

Mohammed té una parada de catifes al mercat i afirma que Zemmour vol que tots siguin com ell. "Vol que jo, que soc musulmà, renunciï a la meva religió. Per ell, els estrangers creen els problemes", explica. Entre els que s'atreveixen a opinar, una mateixa sensació: que en el programa de Zemmour no hi ha cap altra proposta que no sigui atacar la immigració. En aquesta qüestió està sent molt més dur que Marine Le Pen.

L'estratègia de la 'líder del Reagrupament Nacional de "desdiabolitzar" el partit per suavitzar la seva imatge s'allunya de discursos xenòfobs i racistes, i se centra a situar al centre de la campanya el poder adquisitiu dels francesos. I aconsegueix generar simpatia al mercat de Saint-Denis. Quan li demanem per Le Pen, Frédérique, des de la seva parada de maletes, ens diu:

"Ella és millor. Zemmour l'ha fet millor. De cop ella sembla més suau. I això explica potser que estigui pujant en els sondejos."

De fet, ara manté les distàncies més curtes amb Emmanuel Macron, l'altre favorit. Fins a tres punts de diferència en intenció de vot.

 

ARXIVAT A:
FrançaEleccions França 2022
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut