Sotxi

Putin vol normes clares per al subministrament energètic d'Europa i obrir noves rutes a l'Oest i al Pacífic

El president rus, Vladímir Putin, està obert al diàleg amb Europa per fixar unes normes clares sobre el subministrament energètic del continent. Per Putin aquestes normes han de ser "aplicables per tothom". Aquest és l'anunci que ha fet després de reunir-se amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, que governa un dels països que més depèn del gas rus. Precisament, Merkel ha reclamat una millor comunicació amb el Kremlin que eviti "irritacions". A la trobada d'alt nivell, que s'ha desenvolupat a la ciutat de Sotxi, el president de Rússia ha confirmat la intenció d'ampliar les rutes d'exportació d'energia amb nous conductes cap al Pacífic i cap a l'Oest.

Actualitzat
Vladímir Putin ha destacat que el govern rus "sempre ha dit que vol operar sobre la base d'una relació de mercat clara, amb uns principis clars aplicables per tothom". I ha insistit que, en el tema energètic, Rússia espera "que els nostres companys s'adhereixen a uns principis d'igualtat de drets i respecte mutu als interessos" de cadascú.

De la seva banda, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha dit que la comunicació "en certs aspectes" entre Moscou i la UE "ha de millorar per evitar irritacions". Merkel ha destacat que, amb la reunió de Sotxi, la UE i Rússia han "establert mecanismes per evitar tensions, malentesos i decepcions".

Un dels últims moviments de l'àmbit energètic que han preocupat la UE va ser el tancament de l'oleoducte de Druzhba per part de Moscou, després de la disputa amb Bielorússia. Aquesta canalització transporta el 10% del cru de Rússia i tornarà a estar en servei d'aquí a uns dies, però la seva clausura temporal ha provocat tensions entre els estats membres i el Kremlin.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut