Putin revisa un plànol en un parc infantil de Mariúpol
Putin ha visitat la ciutat de matinada (Reuters)

Putin visita Mariúpol en el primer viatge que fa a territoris ocupats del Donbass

La visita de Putin arriba l'endemà de desplaçar-se a Crimea i després que el Tribunal Penal Internacional hagi emès una ordre de detenció contra ell per crims de guerra

Redacció/AgènciesActualitzat

El president rus Vladímir Putin ha visitat per sorpresa la ciutat de Mariúpol, al Donbass, segons informen els mitjans oficials russos. Es tracta del primer viatge que fa als territoris ocupats a la regió del Donbass d'Ucraïna des de l'inici de la guerra.

I l'ha fet l'endemà del viatge a Crimea, també per sorpresa i coincidint amb el novè aniversari de l'annexió.

Tot plegat, després que el Tribunal Penal Internacional l'hagi acusat de crims de guerra per la deportació massiva d'infants d'Ucraïna i hagi emès una ordre de detenció contra el president rus. El fet que aquests viatges no estiguessin previstos fa que s'interpretin com un missatge de despreocupació davant aquesta ordre de detenció.

El Kremlin ha afirmat aquest diumenge que Putin va decidir en l'últim moment fer aquesta visita. "Ha estat tot molt espontani", ha assegurat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov. "Tampoc estaven previstes les seves sortides a la ciutat", ha afegit.

Mariúpol, que va caure davant Rússia al maig després d'una de les batalles més llargues i sagnants de la guerra, va ser la primera gran victòria de Rússia, després que no aconseguís controlar Kíiv. El sud-est d'Ucraïna va passar a ser el seu objectiu principal.

Segons els mitjans russos, Putin hi ha anat en helicòpter i ha recorregut en cotxe diversos barris de la ciutat, fent parades i parlant amb els residents. "El cap d'estat també ha visitat la costa de Mariúpol, a la zona del club nàutic, l'edifici del teatre i llocs memorables de la ciutat", diu l'agència Interfax.

Pots veure les imatges de la visita que ha difós el Kremlin aquí:

 

Mariúpol, al mar d'Azov, es troba a la regió de Donetsk. Juntament amb la de Lugansk, comprèn la major part de la zona industrialitzada del Donbass d'Ucraïna.

Per a les autoritats ucraïneses, la visita a aquesta ciutat portuària s'ha fet de nit  "probablement per no veure de dia la ciutat assassinada pel seu 'alliberament'". Així ho ha escrit en un missatge l'Ajuntament a Telegram.

Fins ara, a diferència del president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, que ha fet diversos viatges al camp de batalla per animar les seves tropes i parlar d'estratègia, Putin s'havia mantingut majoritàriament dins del Kremlin, durant el que Rússia anomena operació militar especial a Ucraïna.
 

Xi Jinping viatja a Moscou en una "visita de pau"

El president xinès, Xi Jinping, viatja aquest dilluns a Moscou en el que ha anunciat com una "visita de pau". Segons el Kremlin, Xi es reunirà en un dinar informal amb Vladímir Putin.

I dimarts, després de trobar-se, Putin i Xi oferiran una roda de premsa.

Les autoritats xineses han assegurat que el gegant asiàtic busca tenir "un paper constructiu en la promoció de converses de pau". No han detallat l'agenda del president i s'han limitat a comentar que la visita "versarà sobre l'amistat" i "té com a objectiu aprofundir la confiança mútua" entre totes dues parts.

Més enllà de la "cooperació pragmàtica" i dels esforços per "salvaguardar conjuntament l'estabilitat de la cadena industrial" i "injectar més energia positiva a la recuperació econòmica mundial", les mirades estaran posades en el fet que Pequín pugui i estigui disposat a jugar un paper més proactiu com a mediador.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaVladímir Putin
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut