Turquia

Putin recomana als russos que no viatgin a Turquia i anuncia que desplegarà una bateria antimíssils a Síria

Erdogan intenta rebaixar la tensió amb Moscou després d'abatre un avió rus

RedaccióActualitzat
Conflicte diplomàtic entre Turquia i Rússia per l'abatiment d'un caça bombarder rus a la frontera turcosiriana. Turquia intenta rebaixar ara la tensió amb Rússia. però sembla que Moscou no va pel mateix camí. El president rus, Vladímir Putin, que ha qualificat l'incident de molt greu, ha advertit que fets com aquests es poden repetir i que no es quedaran de braços plegats i reaccionaran "d'una manera o una altra". En aquest sentit, Moscou ha anunciat que desplegarà una bateria antimíssils a Síria i alerta que alguns acords bilaterals podrien quedar sense efecte.

El president rus també alerta que els russos que són a Turquia poden estar en perill i recomana als ciutadans del seu país que no hi vagin.

"Els nostres ciutadans que estan a Turquia poden estar seriosament en perill."

La crida de no viatjar a Turquia pot deixar Istanbul sense tres milions de turistes. Els comerços, sense els russos, que en són els principals clients, poden quedar ferits de mort.

Putin ha denunciat també que les autoritats turques promouen des de fa anys "islamitzar el seu país" i donen suport a corrents religiosos més radicals.

Un "acte premeditat"

El ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha comunicat al seu homòleg turc, Mevlüt Çavusoglu, que Rússia sospita que l'abatiment va ser un "acte premeditat".

"Sospitem que això -l'abatiment- va ser un acte premeditat. Això s'assembla molt a una provocació planejada."

El portaveu de l'Estat Major rus, Serguei Rutskoi, per la seva banda, ha assegurat que l'aparell estava sobrevolant Síria per bombardejar objectius d'Estat Islàmic :

"Les dades de control objectiu no documenten els intents de l'avió turc de posar-se en contacte o d'establir contacte visual amb el nostre equip. El míssil va colpejar el Su-24 en territori sirià. El lloc de l'accident de l'avió és en el territori sirià de quatre quilòmetres de la frontera."

 

Turquia diu que només intentava protegir les fronteres

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, en canvi, ha confirmat la seva versió, que l'aparell va ser atacat en cel turc i que només intentava protegir les seves fronteres. I ha avisat que ho continuarà fent:

"Ningú pot esperar que ens quedem muts i immòbils quan estan violant contínuament la nostra seguretat fronterera però no tenim cap intenció d'augmentar la tensió."

Erdogan, com ja va dir poques hores després de l'incident, ha reiterat que ja van avisar "diverses vegades i per diversos canals" però que l'avió no en va fer cas i va violar l'espai aeri turc. El president turc ha explicat que dos avions es van apropar a la frontera turca i que els militars els van avisar fins a 10 vegades en 5 minuts i ha descrit com va anar tot plegat:

"Després dels advertiments, un dels avions va tornar a Síria mentre que l'altre va insistir a continuar violant la nostra frontera. Aleshores els nostres caces F-16 que patrullaven per la zona van obrir foc contra l'avió mentre era al nostre espai aeri."

El president turc ha explicat que l'avió va caure a Síria però algunes restes, a Turquia, i per això "hi ha dos ciutadans nostres ferits". En qualsevol cas, s'ha compromès a continuar la tasca humanitària a la frontera amb Síria.

 

Obama fa una crida a rebaixar la tensió a Erdogan

Durant la nit, Barack Obama ha parlat de l'incident amb Recep Tayyip Erdogan i ha demanat que s'eviti una escalada de tensió i l'ha emplaçat a "buscar mecanismes per assegurar que aquest tipus d'incidents no tornin a passar". França i Alemanya també han fet crides a la calma. Síria, al seu torn, ha qualificat l'atac d'"agressió flagrant" a la seva sobirania.

 

Un dels pilots sobreviu

Sigui com sigui, el cas s'està investigant. L'avió hauria penetrat durant uns 17 segons a gairebé 2.000 quilòmetres per hora en el cel turc. Un dels dos pilots que van saltar amb paracaigudes va ser mort a trets per rebels quan encara no havia tocat terra. Grups de rebels van mostrar una imatge del seu cadàver.


L'altre pilot va ser localitzat per soldats de l'exèrcit sirià i està sa i estalvi en una base de Latakia, des d'on ha negat que entressin a l'espai aeri turc i que rebessin cap avís abans del llançament del míssil. 

És la primera vegada en cinquanta anys que un avió rus és atacat per un país membre de l'OTAN i la situació, per tant, afecta de ple la cohesió de la coalició internacional contra Estat Islàmic.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut