Vistiplau de Putin a una llei que permet que els familiars es peguin un cop l'any (Reuters)
Vistiplau de Putin a una llei que permet que els familiars es peguin un cop l'any (Reuters)
Moscou

Putin permet per llei que l'home pugui pegar a la dona un cop l'any

Putin ha donat llum verda a una llei que despenalitza la violència de gènere, que té el suport de l'Església ortodoxa

RedaccióActualitzat

Encara que sembli increïble, la violència familiar es permetrà a Rússia una vegada a l'any. Vladímir Putin ha promulgat una llei que despenalitza la violència domèstica. Socialment, la violència en l'àmbit familiar a Rússia és esfereïdorament habitual, tant, que hi ha una dita popular que diu: "Li pega, és a dir, l'estima". Fins i tot l'Església ortodoxa ha donat suport obertament a la llei, adduint que el pare de família ha de ser respectat, si no, els fills es descontrolen.

Els agressors ho tenen ara més fàcil i les víctimes, gairebé sempre dones, molt més difícil. Ja eren poques les que feien el pas de denunciar les agressions. Ara, des del moviment civil "Stop violència" pronostiquen que el silenci s'estendrà encara més.

L'article 116 del codi penal, ja amb la firma de Vladimir Putin, no recull la violència de gènere en els casos que no hi hagi reincidència en un any o si la víctima no presenta ferides. Aquest tipus d'atacs passen a ser tipificats com a falta i a representar una multa d'uns 500 euros, detenció de dues setmanes o treballs socials.

 

 

En l'aprovació d'aquesta mesura hi tenen molt a veure l'Església ortodoxa i els diputats ultraconservadors, que és com dir tots els diputats. Els que han defensat l'aplicació de penes de presó reben les crítiques de qui pensa que això pot trencar encara més la família.

La majoria dels ciutadans russos sembla que no s'immutin davant decisions com aquesta. Els pocs que han intentat plantar-hi cara no han aconseguit ni tan sols els permisos per fer una manifestació al centre de Moscou. Ara esperen que algun dia la Duma acabi aprovant una llei específica contra la violència de gènere, una promesa encallada en un país amb uns nivells altíssims d'agressions masclistes.

No seran delicte les agressions que causin ferides superficials

Concretament, la llei permesa per Putin considera falta administrativa les agressions que causin dolor físic, però no lesions. És a dir, que no serà delicte una agressió familiar que deixi morats, esgarrapades o ferides superficials a la víctima. Només quan l'atacant torni a pegar al mateix familiar en el termini d'un any podrà ser processat per la via penal i castigat amb la presó. Això sí, sempre que l'agredit pugui demostrar els fets, perquè la justícia no actuarà d'ofici en aquests casos.

Anar al contingut