El president rus. Vladímir Putin
El president rus, Vladímir Putin- (Foto: Reuters)
Moscou

Putin ordena negociar amb Xipre la reestructuració del deute amb Rússia

El president rus, Vladímir Putin, ha ordenat al govern que negociï amb Xipre la reestructuració del deute de 2.500 milions d'euros que l'illa va contraure amb Rússia. El primer ministre rus ha admès que el seu govern encara ha de calcular "minuciosament" l'impacte que la crisi de Xipre tindrà per als inversors russos.

RedaccióActualitzat
La reacció de Moscou per l'acord de rescat financer a Nicòsia no s'ha fet esperar. El president rus, Vladímir Putin, ha ordenat al govern que negociï amb Xipre la reestructuració del deute de 2.500 milions d'euros que l'illa va contraure amb Rússia. El president rus, a més, veu "possible donar suport als esforços del president de Xipre i de la Comissió Europea, que apunten a superar la crisi en l'economia i en el sistema bancari i financer d'aquest Estat".

Nicòsia ha demanat a Moscou una pròrroga de 5 anys i una rebaixa dels interessos sobre el crèdit de 2.500 milions que li va concedir el 2011 al 4,5% d'interès i a un termini de 4 anys i mig. Fa una setmana, el ministre rus de Finances, Antón Siluànov, ja va dir que Rússia es replantejaria la reestructuració d'aquest deute després d'acusar la UE d'ignorar l'acord per coordinar les seves accions a l'illa.

Medvédev diu que encara ha de calcular l'impacte de la crisi de Xipre a Rússia

Abans del comunicat de Putin, el primer ministre rus, Dmitri Medvédev, ha admès que el seu govern encara ha de calcular "minuciosament" l'impacte que la crisi de Xipre tindrà per als inversors russos i per als mercats financers mundials. "Cal entendre com acabarà aquesta història i les conseqüències que tindrà per al sistema financer internacional i, per tant, també per als nostres interessos", ha dit Medvédev durant una reunió amb el seu viceprimer ministre per estudiar l'acord entre Nicòsia i la troica que respecta els petits estalviadors, però castiga els grans dipòsits. I ha afegit: "Allà crec que continuen robant el que s'ha robat", però no ha donat més detalls.

Per la seva banda, el viceprimer ministre rus Ígor Xuvàlov s'ha mostrat confiat que els capitals russos no es veuran afectats pel nou acord, tot i que ha reconegut possibles pèrdues per als inversors.

La setmana passada el primer ministre rus ja va qualificar el primer pla europeu "de completament absurd" i el va comparar amb les confiscacions soviètiques, mentre que el president  Putin va qualificara la quitança als dipòsits de fet '"injust, poc professional i perillós".
Anar al contingut