Sintonia entre Putin i Kim Jong-un (Reuters)
Sintonia entre Putin i Kim Jong-un (Reuters)
Vladivostok

Putin i Kim Jong-un es proposen treballar junts per avançar en la desnuclearització

Després de la cimera, el president rus ha dit que la desnuclearització de la península coreana és possible, però afegeix que Pyongyang reclama garanties de seguretat

RedaccióActualitzat

Cimera inèdita entre Vladímir Putin i Kim Jong-un, que han mostrat bona sintonia. Els líders de Rússia i Corea del Nord han fet la seva primera trobada a Vladivostok, a l'extrem oriental rus. I tots dos han coincidit en la necessitat de treballar junts per avançar en la desnuclearització de la península coreana.

Kim Jong-un ha expressat la seva disposició a acostar posicions amb el seu homòleg rus:

"La situació en la península coreana és d'un gran interès per a tota la comunitat internacional. Espero que les nostres converses siguin un esdeveniment important per avaluar aquesta situació plegats, intercanviar punts de vista i intentar resoldre aquest problema junts"

Després de la cimera, Putin ha explicat que és optimista sobre la desnuclearització, encara que el seu interlocutor, ha dit, ha posat alguna condició.

"És possible... Corea del Nord necessita garanties de seguretat, de defensa de la seva sobirania. Tots hem de donar els primers passos per pensar-hi junts. Crec que el líder nord-coreà defensa aquest punt de vista. Només vol garanties de seguretat. Això és tot. Quines poden ser aquestes garanties que no siguin jurídiques?"

En aquest sentit, el president rus ha assegurat que, després del que ha passat amb els líders de l'Iraq i Líbia, Corea del Nord es va convèncer encara més que les armes nuclears són la millor garantia davant d'un intent de canvi dràstic de règim per part dels Estats Units. Cal avançar "pas a pas", ha remarcat Putin...

"Si actuem amb un pas endavant i dos enrere no aconseguirem el resultat desitjat. El més important és que hem de restablir l'imperi del dret internacional. Tornar a la situació quan el dret internacional i no la llei del més fort definia la situació en el món"

 

Primera reunió entre els líders rus i nord-coreà (Reuters) 


Vladímir Putin ha subratllat que les posicions de Rússia i els Estats Units sobre la solució de la crisi nuclear coincideixen en gran part. I que per aquest motiu pensa informar a Washington sobre les negociacions amb Kim Jong-un:

"No hi ha cap secret. La posició de Rússia sempre va ser oberta. No hi ha cap conspiració. Ho parlarem amb els nord-americans i els nostres amics xinesos"

Putin ha revelat que el mateix líder de Corea del Nord ha dit que volia que li informés a Trump sobre aquesta qüestió.

Kim ha dit que aquesta reunió ha de ser "útil per enfortir les relacions tradicionalment amistoses", que, ha dit, "tenen arrels profundes". I Putin també ha destacat que, "bilateralment, tenim moltes coses per fer per potenciar els vincles comercials i econòmics, i desenvolupar contactes humanitaris."

 

Putin veu "possible" la desnuclearització de la península coreana (Reuters) 


Kim Jong-un ha fet aquesta trobada després del fracàs de la seva cimera amb Donald Trump. Putin vol fer prevaldre la seva influència a la zona i reforçar el seu paper com a potència. Mentre que el líder nord-coreà vol demostrar que té més aliats.

És el primer cop que Kim s'ha reunit amb Putin des que ocupa el poder, ja fa vuit anys. Kim s'ha entrevistat quatre vegades amb el president xinès, Xi Jinping; tres amb el sud-coreà. Moon Jae-in, i dues amb el mandatari nord-americà, Donald Trump, però cap amb el president rus.


La desnuclearització com a qüestió central

L'objectiu de Kim Jong-un era aconseguir un suport més sòlid de Putin per a la seva proposta d'una desnuclearització gradual. També buscava un aixecament progressiu de sancions, una oferta que Washington va rebutjar en la cimera de Hanoi.

 

La Casa Blanca aposta per un "gran acord", proposat a la capital vietnamita i que passa per eliminar tots els programes d'armes nord-coreans, a més de l'atòmic, abans de tractar l'eliminació de sancions.

 

Kim i Putin volen avançar en la desnuclearització i intensificar les relacions bilaterals (Reuters)


Des del Kremlin, Putin fa costat a les sancions en el Consell de Seguretat cada cop que hi ha hagut proves nuclears a Pyongyang. Al mateix temps, però, dona suport a un desarmament progressiu. Kim vol que el líder rus afluixi en el capítol de càstigs a l'ONU.

Putin pretén també que la cimera suposi una bona plataforma per demostrar que continua tenint influència a la península coreana i un pes fonamental en l'estratègia internacional.

ARXIVAT A:
Vladímir PutinCorea del Nord
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut