Policies russos s'emporten detingut un home que protestava contra mobilització militar de reservistes a Moscou (EFE/Maxim Shipenkov)
Policies russos s'emporten detingut un home que protestava contra mobilització militar de reservistes a Moscou (EFE/Maxim Shipenkov)

Putin fulmina el cap de logística militar i augmenta el càstig als que evitin allistar-se

Rússia premia amb la ciutadania els estrangers que s'apuntin a l'exèrcit i castigarà amb 10 anys de presó els reservistes que fugin o desertin

RedaccióActualitzat

Rússia ha destituït el viceministre de Defensa i màxim encarregat de la logística de l'exèrcit. Dmitri Bulgàkov, general de l'exèrcit de Terra, ha estat "traslladat a un altre lloc", i substituït pel coronel responsable de l'ofensiva russa sobre la ciutat ucraïnesa de Mariúpol, Mikhaïl Mizíntsev, segons l'agència de notícies russa Tass.

Bulgàkov, responsable fins ara de la logística de Defensa, ha estat objecte de crítiques els últims dies després de la retirada forçada per un contraatac ucraïnès a la regió de Khàrkiv, al nord-est d'Ucraïna. La logística russa ha fallat sovint des del començament de l'ofensiva militar russa sobre Ucraïna al febrer.

Ara, quan Vladímir Putin vol enviar centenars de milers de soldats a Ucraïna i s'acosta l'hivern, el desplegament logístic de material i armament per abastir-los pot ser determinant per guanyar o perdre la guerra.

Un tanc rus destrossat i abandonat a Kupiansk, a l'oblast de Kharkiv, desprès de la contraofensiva ucraïnesa
Un tanc rus destrossat i abandonat a Kupiansk, a l'oblast de Khàrkiv, després de la contraofensiva ucraïnesa (EFE/Sergey Kozlov)

El relleu de Bulgàkov arriba en plena operació de reclutament forçós de 300.000 reservistes, i mentre milers de russos fan llargues cues a les fronteres amb Finlàndia i Geòrgia per intentar fugir del país i evitar anar a la guerra.

Divendres, 7.000 russos van entrar a Finlàndia, el doble dels que ho havien fet el mateix dia de la setmana anterior, quan encara no s'havia anunciat el reclutament forçós. Ara, però, el govern finlandès ha decidit restringir-los l'entrada, una mesura que entrarà en vigor en els pròxims dies.
 

Protestes, detencions, i canvis legislatius

Les protestes contra la mobilització forçosa de reservistes s'han estès per una trentena de ciutats russes. I la repressió contra aquestes protestes ciutadanes continua: més de 700 persones han estat detingudes aquest dissabte, segons dades de l'organització OVD-Info. Segons dades d'aquest organisme, la policia està decomissant els telèfons mòbils dels detinguts. 

El Kremlin vol aturar com sigui aquest degoteig de reservistes mobilitzats que marxen, i, per evitar que futurs soldats fugin o desertin, ha incrementat fins als 10 anys les penes de presó per a qui es negui a combatre o qui s'entregui a l'enemic.

A més, el govern rus premiarà els ciutadans estrangers que s'allistin a l'exèrcit rus i els facilitarà la ciutadania si es comprometen a formar-ne part durant almenys un any. Per obtenir la ciutadania no els caldrà presentar cap permís de residència ni acreditar que han viscut a Rússia els últims cinc anys, com passava fins ara.

Manifestació a Sant Petersburg en suport a l'annexió del Donbass a Rússia
Manifestació a Sant Petersburg en suport a l'annexió del Donbass a Rússia (EFE/Anatoly Maltsev)

Vladímir Putin ha signat aquest dissabte personalment les dues esmenes que busquen reclutar com més homes millor per enviar al front d'Ucraïna.

Després de l'anunci del Kremlin, socis tradicionals de Rússia com les repúbliques postsoviètiques del Kirguizistan o el Tadjikistan, han alertat els seus ciutadans que participar en operacions armades per exèrcits estrangers comporta responsabilitat penal i poden ser condemnats de 3 a 10 anys de presó.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut