Putin firma un decret per apropiar-se Zaporíjia, la central nuclear més gran d'Europa

En el front de guerra, l'exèrcit ucraïnès també arracona el rus a l'est i al sud, especialment a prop de Kherson

RedaccióActualitzat

Vladímir Putin ha decretat aquest dimecres que Rússia gestioni la central nuclear de Zaporíjia, al sud d'Ucraïna. Un moviment que agreuja la disputa amb Kíiv sobre la gestió de la planta --la més gran d'Europa--.

Tot i estar ocupada per l'exèrcit rus, qui opera les instal·lacions són treballadors ucraïnesos. L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica ha anunciat que enviarà una missió per reprendre les converses sobre la desmilitarització de la central nuclear. Amb aquest decret, Putin també vol afirmar el domini rus sobre les províncies recentment annexionades, entre elles: Zaporíjia.

El moviment arriba mentre l'exèrcit ucraïnès continua avançant a l'est i al sud, especialment a la província de Kherson.

Les línies, aquí, portaven mesos estancades, amb el Kremlin controlant gairebé tota la província de Kherson, també la part nord del riu Dniéper, però, en pocs dies, les forces ucraïneses han penetrat més de 30 km en territori enemic i han alliberat mig centenar de pobles.

En aquests dos mapes es pot veure l'avanç ucraïnès des del 5 de setembre.

 
 

La situació dels russos és complicada. Dels dos ponts que travessaven el riu, un està destruït i l'altre està molt danyat, i això els limita tant rebre reforços com fer una retirada massiva.

Al nord del riu hi ha entre 15.000 i 20.000 soldats amb el risc de quedar atrapats, però amb ordres d'impedir la caiguda de la gran ciutat de Kherson.

El Ministeri de Defensa rus reconeix el replegament, però assegura que és per reagrupar forces i contraatacar. Els experts dubten que, en aquest punt, Moscou tingui capacitat ofensiva i apunten també a problemes de moral i esgotament entre la tropa russa, fortament castigada per Ucraïna. 

Aliè a les contradiccions sobre el terreny, Putin ha promulgat també aquest dimecres els tractats d'annexió de les quatre províncies, malgrat que ningú sap quines fronteres tindran. El seu portaveu ha assegurat que reconquistaran el terreny perdut, que sempre, diu, serà part de Rússia. 

Com a reacció, i amb els vents bufant-li a favor, Volodímir Zelenski ha emès un decret declarant "impossible" qualsevol diàleg amb Putin, però deixant la possibilitat d'obrir-lo si Rússia tingués, algun dia, un nou líder. 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut