Xi i Putin brinden al Kremlin (Reuters)
Xi i Putin brinden al Kremlin (Reuters)

Putin elogia el pla de pau xinès com una "base" per solucionar el conflicte a Ucraïna

La segona jornada de la cimera entre els dos líders reforça l'aliança entre Rússia i la Xina, que han signat una desena d'acords comercials

Redacció / AgènciesActualitzat

Segon dia de cimera entre el president rus, Vladímir Putin, i el xinès, Xi Jinping, a Moscou. Després d'una primera jornada de més formalitat, aquest dimarts, Putin i Xi han reforçat l'aliança entre els dos països i han firmat acords comercials.

Sobre Ucraïna, els dos líders han debatut sobre el pla de pau xinès per a Ucraïna. Putin ha elogiat el pla de Xi i l'ha qualificat com una "base" per a una futura solució del conflicte.

El document aposta per la pau i el diàleg i el president rus ha assegurat que alguns punts coincideixen amb els interessos del Kremlin, tot i que creu que no encaixaran amb les demandes dels països occidentals.

"Molts dels punts inclosos en el pla de pau de la Xina estan en consonància amb les posicions russes i poden servir de base per a la solució pacífica quan Occident i Kíiv estiguin preparats."

De tota manera, el president rus ha deixat clar que l'aplicació del pla de pau de Pequín no sembla imminent perquè no hi veu "voluntat" per part d'Ucraïna i els països occidentals.

Els dos líders es dirigeixen a la sala del Kremlin on han signat els acords entre Rússia i la Xina
Els dos líders es dirigeixen a la sala del Kremlin on han signat els acords entre Rússia i la Xina (EFE)

Seguint amb l'intercanvi d'elogis mutus que els dos líders van fer aquest dilluns, Putin ha assegurat que "Rússia i la Xina poden trobar una solució fins i tot als problemes més complicats".

Per la seva banda, Xi ha assegurat que la Xina aposta "per la pau i el diàleg" i dona suport de forma activa a "la reconciliació i el restabliment de les negociacions" entre Moscou i Kíiv.

Les converses de pau entre Ucraïna i Rússia són inexistents des de la ruptura del diàleg patrocinat pel president turc, Recep Tayyip Erdogan, la primavera del 2022.

Segons Xi, la proposta xinesa es basa en els estatuts de l'ONU i està feta des d'una "posició objectiva i imparcial".

La diplomàcia xinesa ha informat que, en la reunió d'aquest dilluns, Xi va transmetre a Putin que "la majoria dels països dona suport a alleugerir les tensions":

"Volen que es promogui la pau i les converses i s'oposen a afegir més llenya al foc"

Putin escolta Xi en la recepció d'aquest dimarts al Kremlin
Putin escolta Xi en la recepció d'aquest dimarts al Kremlin (Reuters)

Els 12 punts del pla de pau xinès

El 24 de febrer passat, coincidint amb el primer aniversari de l'inici de la invasió d'Ucraïna, la Xina va presentar la seva proposta per aconseguir la pau a la regió.

Pequín, que no ha condemnat mai la invasió russa, no ha censurat Putin i evita la paraula "guerra", fa una proposta amb aquests punts:

  • Respecte a "la sobirania de cada país" i a la seva "integritat territorial"
     
  • Abandonar la "mentalitat de la Guerra Freda" i respectar les "legítimes preocupacions de seguretat dels països"
     
  • Alto el foc i crida a la moderació per evitar que la crisi "es deteriori encara més o fins i tot surti de mare"
     
  • La represa de les converses de pau, perquè "el diàleg i la negociació són l'única sortida viable per resoldre la crisi"
     
  • La resolució de la crisi humanitària "protegint eficaçment la seguretat dels civils" i establint corredors humanitaris per a l'evacuació de les zones de guerra
     
  • El suport a l'intercanvi de presoners entre Rússia i Ucraïna i el cessament dels atacs a instal·lacions civils
     
  • Protegir la seguretat de les centrals nuclears i acabar amb els atacs a instal·lacions civils
     
  • Reducció dels riscos estratègics, posant èmfasi en el fet que "una guerra nuclear no pot ni ha de produir-se"
     
  • Garantir l'exportació de cereals, un objectiu en el qual les Nacions Unides han de "desenvolupar un paper important"
     
  • Acabar amb les "sancions unilaterals", que no només no solucionen problemes, sinó que en poden "crear de nous"
     
  • Protegir l'estabilitat de les cadenes industrials i de subministrament per evitar "la politització i instrumentalització de l'economia mundial"
     
  • Suport a la reconstrucció d'Ucraïna després de la guerra

Acords comercials i projecte d'un gran gasoducte

Putin i Xi han signat una desena de documents per desenvolupar la cooperació econòmica i reforçar l'associació integral i la cooperació estratègica a la regió.

Tots dos líders han reivindicat la importància de les relacions bilaterals, especialment en matèria econòmica i comercial.

D'altra banda, el president rus ha anunciat que s'ha arribat a un acord sobre "la pràctica totalitat dels paràmetres del gasoducte Power of Siberia 2", que passa per Mongòlia. Aquesta infraestructura permetrà exportar gas natural des de Sibèria fins al nord-oest de la Xina.

En aquest sentit, Putin ha afirmat que Moscou està a punt per augmentar els subministraments ininterromputs de petroli a la Xina.

Sobre això, Xi ha destacat que les dues potències intensificaran el comerç d'hidrocarburs i la cooperació en matèria econòmica. Pel líder xinès, aquests dies les dues delegacions han mantingut unes "negociacions molt franques, amistoses i productives".

Els presidents de la Xina i Rússia han signat acords comercials entre els dos països
Els presidents de la Xina i Rússia han signat acords comercials entre els dos països (EFE)
ARXIVAT A:
XinaVladímir PutinUcraïnaRússia
Anar al contingut