"Vigilància permanent": el llibre d'Edward Snowden que parla de tots nosaltres
Edward Snowden a la presentació d'un llibre a Berlín per videoconferència (Reuters)

Putin dona la ciutadania a Edward Snowden, l'extreballador de la CIA acusat d'espionatge

El cap del Kremlin li va concedir la residència permanent el 2021 i ara li ha donat la ciutadania dins d'una llista amb 72 estrangers més

Redacció/AgènciesActualitzat

En un moviment que s'interpreta en clau de la guerra, el president Vladímir Putin ha concedit la ciutadania russa a l'exanalista de la CIA Edward Snowden.

Rússia va concedir a Snowden la residència permanent l'any 2020, i forma part d'una llista de 72 estrangers que aquest dilluns han rebut el passaport rus per decisió del cap del Kremlin.

Snowden, de 39 anys, està exiliat al país des del 2013, any en què va filtrar documents classificats sobre programes d'espionatge nord-americans. Els Estats Units en reclamen l'extradició per jutjar-lo penalment per espionatge i per robatori de propietat del govern.

Per ara, Snowden no ha fet cap comentari després d'haver aparegut al decret signat per Putin.

La notícia ha fet que alguns russos preguntin, en broma, si Snowden serà cridat al servei militar, cinc dies després que Putin anunciés la primera mobilització de reservistes de Rússia des de la Segona Guerra Mundial.

"Serà designat Snowden?", ha bromejat a Telegram Margarita Simonyan, redactora en cap del mitjà estatal RT. L'advocat de Snowden, Anatoli Kutxerena, ha recordat a l'agència de notícies RIA que el seu client no podia ser cridat a files perquè no havia servit anteriorment a l'exèrcit rus.

També ha confirmat que la dona de Snowden, Lindsay Mills, que va donar a llum un fill el 2020, també sol·licitaria la ciutadania.

El 2017, Putin, que és exespia, va assegurar que Snowden s'havia equivocat en filtrar els secrets dels Estats Units, però que no era un traïdor.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsVladímir PutinRússia
Anar al contingut