El president rus assegura que l'acord amb Bielorússia no viola els tractats de desarmament existents (Reuters/Maxim Shemetov)
El president rus assegura que l'acord amb Bielorússia no viola els tractats de desarmament existents (Reuters/Maxim Shemetov)

Putin desplegarà armes nuclears tàctiques a Bielorússia: "En tenim centenars de milers"

El president rus ha anunciat un acord per situar armament nuclear en aquest país, que fa frontera amb Ucraïna

RedaccióActualitzat

El president rus, Vladímir Putin, fa un pas més en l'escalada de tensió amb Occident per la guerra a Ucraïna. Aquest dissabte ha anunciat un acord per desplegar armament nuclear tàctic a Bielorússia.

Putin respon d'aquesta manera a la decisió del Regne Unit de subministrar a l'exèrcit ucraïnès munició amb urani empobrit, tot i que Londres assegura que no es tracta d'armament nuclear.

El president rus ha anunciat que l'1 de juliol hauran enllestit la construcció d'una sitja per emplaçar aquest armament a Bielorússia. Putin assegura que l'acord no viola els tractats de no proliferació nuclear existents.

En una aparició a la televisió pública russa, Putin ha recordat que el president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, havia demanat feia molt de temps el desplegament d'aquest tipus d'armament. Putin ha precisat, però, que aquestes armes nuclears tàctiques continuaran sent de propietat russa:

"No les cedim, els Estats Units tampoc les cedeixen als seus aliats. En principi, farem el mateix que ells han fet durant dècades."

Tot i reconèixer que la munició que el Regne Unit enviarà a Ucraïna no es considera arma de destrucció massiva, Putin ha dit que és "d'allò més perillosa" i que pot crear un núvol radioactiu després de l'impacte.

I ha insistit en el fet que "Rússia té, per descomptat, amb què respondre-hi":

"Sense exagerar, tenim centenars de milers, centenars de milers d'aquests projectils. I encara no els hem fet servir."

A més, ha assegurat que l'entrega a Ucraïna d'armament occidental només servirà per allargar el conflicte i "conduirà a una gran tragèdia".

Els presidents bielorús i rus en una trobada a Moscou, al febrer (Sputnik/Vladimir Astapkovich)


A Occident, no han trigat les reaccions a l'anunci del Kremlin. Josep Borrell, alt representant de Política Exterior de la Unió Europea, ha afirmat que suposa "una nova escalada en el conflicte".

Per Borrell, el desplegament que avui ha anunciat Vladímir Putin és "una nova mostra de col·laboració del règim dictatorial de Bielorússia amb Rússia".

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinRússia
Anar al contingut