Putin, eufòric (Reuters)
Putin, eufòric (Reuters)
Moscou

Putin defensa un diàleg "constructiu" amb Occident després d'arrasar als comicis

L'endemà de guanyar amb el 76% dels vots, el president rus diu que reduirà la despesa militar als pròxims dos anys

RedaccióActualitzat

L'endemà d'arrasar a les eleccions amb més del 76% dels vots, Vladímir Putin ha afirmat que reduirà la despesa militar i que no vol cap cursa armamentística. Aquest ha estat el missatge que el president rus ha enviat al món, després d'una victòria aclaparadora que els observadors internacionals han denunciat per la falta d'una competència real. Putin aposta per un diàleg "constructiu":

"Planegem reduir la despesa en defensa aquest any i el pròxim. Però això no suposarà cap problema a l'àmbit de la defensa nacional (···) Totes les situacions conflictives amb altres països s'arreglen a través de mitjans polítics i diplomàtics."

Vladímir Putin ha rebut el suport dels líders de països com Cuba, la Xina, Turquia, l'Iran, Hongria, Croàcia o Veneçuela. En canvi, els líders occidentals es resisteixen a felicitar-lo, enmig de la tensió per l'enverinament d'un exespia rus a Londres fa dues setmanes. Des de França, per exemple, Macron demana que "aclareixi les responsabilitats".

Però Putin argumenta que ningú amb seny pot pensar que el Kremlin hi està involucrat:

"Qualsevol persona raonable sap que és una bestiesa pensar que Rússia pot fer això [un enverinament] en vigília d'unes eleccions presidencials i del Mundial de futbol."

 

 

La popularitat del líder rus ha anat en augment si tenim en compte els resultats electorals. 18 anys després de començar el seu mandat, Putin ha arribat als 56,2 milions de paperetes, una xifra rècord. És més de la meitat del cens electoral. Manarà a Rússia fins al 2024. Tindrà 72 anys.

El 2012, la victòria de Putin va treure milers de persones al carrer a protestar per frau. Un dels líders d'aquell moviment va ser Navalni, a qui no han deixat presentar batalla en aquestes eleccions. Aquest cop també hi ha denúncies de joc brut, però molt menors que fa sis anys.

ARXIVAT A:
Eleccions
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut