Moscou

Putin culpa els Estats Units de la crisi russa i assegura que durarà com a molt dos anys

En una conferència, el president rus ha culpat de la situació de l'economia russa els Estats Units i la crisi d'Ucraïna

RedaccióActualitzat

El preu del petroli sota mínims, el ruble desplomat i un risc considerable d'inflació. El president rus, Vladímir Putin, fa front a la crisi més important des de la seva arribada al Kremlin ara fa quinze anys i, per això, la conferència que ha ofert el president aquest dijous ha aixecat molta expectació.

Davant la preocupació dels ciutadans, la primera cosa que ha fet Putin és assegurar que l'economia russa es recuperarà. "Aquesta situació, com a molt pot durar dos anys. Però no necessàriament. La situació podria millorar abans. A principis o cap a la meitat de l'any que ve", ha afirmat el dirigent rus.

I com s'ho farà Rússia per sortir de la crisi? Putin ha respost a aquesta pregunta amb més promeses que mesures concretes. Ha reconegut que part de la culpa és per la dependència dels hidrocarburs i creu que s'ha de diversificar l'economia, opcions que ja havia plantejat abans. Putin ha defensat l'actuació del Banc Central, que no ha de cremar les reserves. Els mercats han reaccionat amb escepticisme, ja que el ruble ha tornat a caure en el mercat de divises malgrat que dimecres havia aconseguit frenar una mica la davallada.

El president rus considera que un dels motius principals de la crisi són les sancions per Ucraïna. Tot respon a la voluntat d'Occident d'afeblir i aïllar cada cop més Rússia. "Després de la caiguda del mur de Berlín, ens van prometre que l'OTAN no s'expandiria cap a l'est. I s'hi va expandir al cap de poc temps en dues onades. És un nou mur, no l'han aixecat, és virtual, però ja han començat a construir-lo." Malgrat tot, defensa una solució política dialogada per a Ucraïna.

La conferència s'ha desenvolupat en un to seriós. L'únic canvi de registre s'ha produït quan el president rus ha fet una confessió íntima: Putin està enamorat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut