Kíev

Putin assegura a Ban ki-moon que el referèndum de Crimea és legal

El president rus, Vladímir Putin, ha rebutjat aquest divendres les acusacions sobre la il·legalitat del referèndum que es farà diumenge a Crimea, que votarà la seva possible secessió d'Ucraïna i la seva annexió a Rússia, durant la conversa que ha mantingut amb el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon. A Londres hi ha una trobada d'alta volada per frenar aquesta annexió. El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, intenta convèncer Lavrov perquè Moscou respecti la sobirania d'Ucraïna.

RedaccióActualitzat

El president rus, Vladímir Putin, en conversa telefònica amb el secretari general de les Nacions Unides, Ban ki-moon, ha rebutjat aquest divendres les acusacions sobre la il·legalitat del referèndum que es farà diumenge a Crimea, que votarà la seva possible secessió d'Ucraïna i la seva annexió a Rússia. Putin ha dit que el referèndum és "completament legal".

Putin ha aclarit a Ban que la decisió de fer el referèndum de Crimea "es correspon completament a les lleis del dret internacional i a la Carta de les Nacions Unides", segons ha informat el Kremlin.

El referèndum de Crimea ha estat durament criticat per part de la comunitat internacional, en especial per part de la Unió Europea i els Estats Units, mentre que Rússia ha assegurat que respectarà el seu resultat i que acceptaria l'annexió de la regió autònoma al seu territori.

Per la seva banda, les Nacions Unides han qualificat de "preocupant" la celebració d'aquesta votació, a més de considerar "greu" la crisi política que travessa Ucraïna.

La comunitat internacional fa esforços per trobar una sortida al conflicte

A Londres hi ha una trobada d'alta volada per tractar el tema d'Ucraïna. El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, ha arribat a la ciutat anglesa, on es torna a reunir amb el seu homòleg rus, Serguei Lavrov, just dos dies abans del referèndum de Crimea per l'annexió a la Federació Russa.

Kerry intenta convèncer Lavrov perquè Moscou no consumi l'annexió de la península autònoma ucraïnesa i respecti la sobirania d'Ucraïna com a millor oferta possible per evitar una escalada de tensió.

En paral·lel als esforços diplomàtics, Moscou continua concentrant forces a la frontera est d'Ucraïna, on preveu fer maniobres militars, i ha enviat caces bombarders a la seva aliada, Bielorússia. Washington hi ha respost enviant caces de combat a Polònia o Lituània.

El govern ucraïnès ha aprovat la creació d'una Guàrdia Nacional, formada majoritàriament per integrants dels grups d'autodefensa del moviment Euromaidan, que va comandar Andriy Parubiy, actual secretari del Consell Nacional de Seguretat i Defensa d'Ucraïna.

Al carrer, creix la tensió. a Donetsk hi ha hagut el primer mort en els enfrontaments entre prorussos i partidaris del govern de Kíev.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut