Moscou

Putin amenaça d'abandonar el tractat de míssils de curt i mitjà abast

El president rus, Vladímir Putin ha llançat una dura amenaça als Estats Units amb motiu de la visita a Moscou de la cap de la diplomàcia nord-americana, Condoleezza Rice, i el cap del Pentàgon, Robert Gates, amb l'objectiu d'acostar posicions sobre les intencions de Washington de desplegar interceptors de míssils a Polònia i una estació de radar a la República Txeca en previsió d'un conflicte amb l'Iran. Putin ha advertit que el seu país podria abandonar el tractat de prohibicions de míssils de curt i mitjà abast. El motiu que ha donat: la necessitat que s'obri el tractat a altres països.

Actualitzat
Rússia i els Estats Units no han aconseguit acostar posicions en la polèmica sobre l'escut antimíssils que la Casa Blanca té previst desplegar a l'est d'Europa. El ministre de defensa del govern rus ha declarat que el seu país no pot acceptar les intencions dels Estats Units perquè té un vessant antirus i és una amenaça per a la seva seguretat. Serguei Lavrov ha anunciat que el seu país prendrà mesures per "neutralitzar l'amenaça" si el projecte es porta a terme. El seu homòleg nord-americà, Robert Gates, ha negat que l'escut estigui dirigit en contra de Moscou. Els russos proposen que l'escut s'instal·li a l'Azerbaidjan, però Gates assegura que aquesta localització no és útil.

Els dos polítics han fet aquestes declaracions en una trobada entre membres del govern rus i nord-americà a Moscou que tenia com a missió llimar discrepàncies i buscar solucions comunes. La proposta que els Estats Units han posat sobre la taula no ha satisfet Rússia, tot i que s'ha compromès a estudiar-la.

Coincidint amb la visita de Condoleezza Rice i Robert Gates i el rerefons d'aquesta polèmica, les agències de notícies russes han informat que el president rus, Vladímir Putin, considera difícil que el país es pugui mantenir dins del tractat de míssils d'abast curt i mitjà, l'anomenat Tractat de Moscou firmat l'any 1987, segons el qual els dos països van acordar destruir aquest tipus d'armament. Putin creu que el seu país no podrà seguir complint els seus compromisos tret que el tractat adquireixi una dimensió global, o sigui, que s'hi incloguin més països.
Anar al contingut