Jordi Pujol a la Comissió d'Afers Institucionals.
Jordi Pujol a la Comissió d'Afers Institucionals
Barcelona

Pujol nega que hagi estat un polític corrupte i defensa que el seu projecte personal va ser "fer país"

Pujol compareix al Parlament per donar explicacions sobre els diners ocults a l'estranger.

L'expresident defensa que el seu projecte personal va ser "fer país" i no pas fer diners.

Jordi Pujol nega haver rebut mai diners per una decisió política o administrativa.

RedaccióActualitzat

Jordi Pujol i Soley ha comparegut al Parlament per donar explicacions sobre els comptes que va tenir ocults a l'estranger durant 34 anys. En la seva intervenció, majoritàriament llegida i centrada en l'herència del seu pare, l'expresident ha repassat la carta de confessió i ha explicat on es van originar els diners i quina relació tenia amb el seu pare.

L'expresident ha reiterat que els fons a l'estranger són una herència del seu pare. Pujol ha reivindicat la seva feina a la política i ha deixat una idea ben clara:

"No he estat un polític corrupte, simplement això. No he rebut mai diners a canvi d'una decisió políticoadministrativa."

L'expresident de la Generalitat ha assegurat al principi de la seva intervenció que esperava "actituds molt crítiques i fins i tot punyents", però ha afirmat: "no ho seran tant com les recriminacions que jo mateix em faig".

La història del "llegat"

Durant els 30 minuts de la seva compareixença, Jordi Pujol ha explicat d'on va sorgir els diners que va heretar del seu pare. L'expresident, que ha preferit parlar de llegat i no pas d'herència, ha respost dues qüestions: com va fer fortuna el seu pare, Florenci Pujol, i quina relació hi tenia.

"Qui era el meu pare? Quina relació va tenir amb mi? Com va fer aquests diners? La història és llarga, però l'he d'explicar sencera perquè demostra que ni hi ha hagut corrupció ni tracte de favor."

L'expresident ha repassat la vida del seu pare, des dels inicis com a grum a la banca fins a la seva activitat a la borsa. Assegura que "era un home humil que va entrar a la borsa i es va guanyar molt bé la vida". El recorda com un home catalanista, però preocupat per la carrera política del seu fill:

"Quan em van detenir, jutjar i empresonar, el meu pare em va donar ple suport. Vas ser molt valent, però va quedar tocat."

Pujol, ha explicat aquesta història per afirmar que "els diners no van sortir de l'erari públic", sinó de la fortuna de Florenci Pujol. També per demostrar que el pare "no li acabava de tenir confiança" i justificar la decisió de llegar els diners a la seva dona i el seus fills i no pas a ell mateix.

"El pare mantenia diners a l'estranger 'pel dia que hagueu de marxar'. Sabia que el meu compromís polític era irrenunciable."

Jordi Pujol ha explicat que els diners que li va deixar el seu pare eren "amb mentalitat de reserva". Relata que el seu pare li va enviar una carta a la seva dona on li explicava que tenia "por" de les conseqüències que podia tenir la carrera política del seu fill. Per això, també posa al seu nom un conjunt d'accions de Jordi Pujol, perquè no se les pugui "pignorar".

140 milions de pessetes

L'expresident ha explicat que els diners eren, el 1980, 140 milions de pessetes en dòlars. Afirma que anaven al marge del testament a la seva germana.

Pujol ha afegit que, al cap dels anys, la persona que s'ocupava dels diners un cop mort el pare, de qui no ha dit el nom, "va decidir que se'n fes càrrec un fill meu".

L'expresident conlcou: "L'existència d'uns diners a l'estranger pot ser molt criticada, però no pressuposa que l'origen sigui il·lícit".

El projecte de Catalunya

L'expresident ha explicat que als anys 70 se'l podia definir com un home amb diners, però que no els va invertir en cap negoci. Recorda que el seu projecte prioritari es deia "construir Catalunya" o "fer país".

"No vaig decidir fer política per guanyar diners. De diners, ja en tenia."

Pujol ha assegurat que mai ha cobrat més enllà del seu sou com a president de la Generalitat durant més de dues dècades.

Compareixença històrica

Jordi Pujol ha arribat sol al Parlament dues hores abans de l'inici de la seva compareixença a la Comissió d'Assumptes Institucionals i s'ha reunit amb la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que li ha cedit la seva sala de reunions per preparar-se la seva intervenció davant els grups parlamentaris.

A l'inici de la seva compareixença, Pujol s'ha compromès a donar totes les explicacions necessàries sobre els seus comptes a l'estranger al marge de la "situació judicial i tributària" en la qual es troba la seva família.

Anar al contingut