Barcelona

Pujol esquiva amb una esbroncada respondre a les preguntes de l'oposició

· Els grups de l'oposició reclamen a l'expresident de la Generalitat més concreció sobre els diners no declarats, bàsicament perquè va esperar fins al juliol a fer-ho públic, i saber si algun membre de la seva família encara té comptes a l'estranger.

· Pujol ha acusat els grups parlamentaris d'haver convertit la compareixença en un acte "poc seriós" i d'actuar amb "lleugeresa" i "dir mentides".

RedaccióActualitzat

La sessió de la comissió d'Afers Institucionals en què ha declarat Jordi Pujol ha acabat de forma sobtada, després que l'expresident de la Generalitat es negués a respondre a les preguntes dels grups parlamentaris. La intervenció de Pujol no ha satisfet l'oposició, que li ha demanat més concreció sobre els diners no declarats i ha preguntat per què va esperar fins al juliol a fer-ho públic.

En una rèplica visiblement enfadat, qui va ser president de la Generalitat durant 23 anys no ha respost a cap pregunta i ha acusat els grups parlamentaris d'haver convertit la compareixença en un acte "poc seriós" i d'actuar amb "lleugeresa" i "dir mentides". En les contrarèpliques, els grups han criticat aquesta no resposta de Pujol, excepte la CUP, que ha abandonat la sala.

ERC: "Per què ara?"

La diputada d'Esquerra Gemma Calvet ha demanat a l'expresident "per què ara i d'aquesta manera", després de 34 anys, havia confessat l'herència rebuda i com és que havia deixat "passar l'oportunitat" de tres amnisties fiscals. La republicana també li ha preguntat qui havia estat la "persona de màxima confiança" designada pel seu pare per controlar els diners i si sabia si encara quedaven comptes de la seva família a l'estranger.

Calvet ha dit a Pujol que la d'aquest divendres era "una intervenció trista per a vostè, però també per a molta gent" i li ha recriminat que, amb el seu comunicat del 25 de juliol, hagués fet "tremolar la imatge de la política catalana en els seus fonaments". La diputada republicana, que creu que cal "una catarsi en la política per recuperar la credibilitat", també ha fet referència al procés sobiranista i ha assenyalat que la política catalana està "plenament compromesa" amb un projecte de "política honesta", per la qual cosa ha demanat a l'expresident "decisions i coratges individuals".

PSC: "Cal anar fins al final per fer net"

El president del grup parlamentari del PSC, Miquel Iceta, també ha preguntat a Pujol "per què va trigar tant a regularitzar" l'herència del seu pare i per què no va confessar fins fa dos mesos. Iceta, que ha lamentat que les revelacions de l'expresident havien creat una "ombra de sospita" damunt "la credibilitat de la política catalana", ha interpel·lat l'expresident de la Generalitat per si podia "assegurar que cap familiar proper no hagi utilitzat el seu nom per fer negocis privats".

Una altra de les preguntes que ha fet el primer secretari del PSC a Pujol és si aquests diners a l'estranger provenien d'una "oportuna venda" d'accions de Banca Catalana just abans que fes fallida. Precisament, ha criticat els "efectes molt nocius" que va tenir "el desenllaç del cas Banca Catalana" i ha reclamat que, en aquesta ocasió, "cal anar fins al final per fer net".

PPC: "Ha mentit a tots els catalans"

Una de les intervencions més dures ha estat la de la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, que ha retret a Pujol haver "mentit a tots els catalans" i també "a la seva pròpia germana". La presidenta dels populars ha dit que la declaració de l'expresident és "clarament insuficient" perquè "no ha aclarit" els dubtes sorgits arran de la seva confessió. Camacho, que creu que Pujol va fer el comunicat "acorralat per l'Agència Tributària", li ha demanat si a hores d'ara "té diners a paradisos fiscals" i si aquests diners tenen l'origen en "el 3% que deia Pasqual Maragall, el 4% del senyor Millet o el 5% denunciat per Carod-Rovira".

Sánchez-Camacho, que ha acabat discutint-se amb el portaveu de CiU, Jordi Turull, ha acusat Artur Mas de convocar la consulta aquest dissabte per "intentar tapar l'efecte mediàtic" de la compareixença de l'expresident de la Generalitat. Per la líder del PP, CDC aposta per una Catalunya independent perquè "és l'únic camí que els queda cap a la impunitat".

ICV: "Actuï amb responsabilitat i digui la veritat"

Per la seva banda, l'ecosocialista Joan Herrera ha instat Pujol a actuar "amb responsabilitat" i dir "la veritat", en comptes del "relat familiar" que considera que ha fet. Herrera ha apuntat que la confessió "ens ha posat davant del mirall" d'un país que "no va tenir ni els instruments ni els mecanismes per evitar el que s'hauria d'haver evitat". En aquest sentit, ha recordat una entrevista de Pujol a TV3 en què podia "estirar la manta" i l'ha animat a "fer-ho bé" perquè se sàpiga "la veritat".

El president del grup d'Iniciativa ha preguntat a Pujol si ell o la seva esposa tenen "més diners a l'estranger" i si va actuar en saber que "des del seu entorn se n'aprofitaven per fer negocis". També ha retret a l'expresident de la Generalitat respondre amb "lliçons morals" davant denúncies de corrupció al seu partit.

C's: "Enviarem un escrit a la Fiscalia"

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha reclamat una "comissió d'investigació parlamentària seriosa" per investigar el que ha qualificat com "el cas Convergència" en comptes del "cas Pujol". Rivera també ha insinuat que l'expresident de la Generalitat hauria pressionat empresaris, ministres o exministres i fins i tot Mariano Rajoy "per intentar frenar tot el que estava sortint".

De fet, Rivera s'ha queixat que Pujol "ha tingut un tracte de privilegi" per haver estat soci del PP i el PSOE: "Per què ara? Perquè hi ha un procés separatista en marxa? I per què no abans?" En la segona rèplica, després que Pujol evités respondre, Rivera ha anunciat que C's enviarà un escrit a la Fiscalia amb les declaracions de l'expresident "per si poden servir per emprendre accions judicials" contra ell.

CUP: "L'oasi era un femer amb olor de perfum"

La CUP, en canvi, ha optat per no fer preguntes i David Fernàndez ha estructurat la seva intervenció a partir de nou reflexions, en les quals ha apuntat que "pitjor que la corrupció és la impunitat quotidiana de la corrupció" i ha lamentat que "alguns no diguin ni ase ni bèstia" sobre Emilio Botín, l'exrei Joan Carles o les empreses de l'Ibex-35.

Per Fernàndez, el "cas Pujol" demostra que l'anomenat "oasi català" "era un femer amb olor de perfum" i ha recordat diverses cites de Jordi Pujol sobre ètica i moral, Finalment, ha augurat "campanades a mort per a la fi d'un règim" i ha avisat a l'expresident que el procés sobiranista "enterrarà el pujolisme" i que en el "viatge a Ítaca no hi té cadira reservada".

Fernàndez també ha acusat el PP de ser "qui empara i protegeix defraudadors fiscals" i ha ironitzat que "escoltar el PP parlar de corrupció és com escoltar el Ku Klux Klan parlar de racisme".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut